НОВИНИ

От нашите пратеници: След по-малко от 24 часа САЩ ще имат нов президент

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:21, 19.01.2021
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

След по-малко от 24 часа начело на Съединените щати ще застане Джо Байдън. Тежка изборна кампания и изпълнени с напрежение седмици преди утрешната церемония по смяна на властта. Доналд Тръмп напуска Белия дом, а Джо Байдън ще положи клетва като 46-ия президент на страната.

Площадът "Блек Лайвс метър", който е на няколко метра от Белия дом, е ограден от света с няколко реда метални и бетонни заграждения. Вашингтон се готви да посрещне новия президент днес с една различна по дух церемония. Тя ще се проведе на фона на изострено политическо противопоставяне заради подложения за втори път на импийчмънт президент Доналд Тръмп. Освен това - на фона на драконовски мерки за сигурност, наложени заради предупрежденията за възможни въоръжени сблъсъци и протести в дните около встъпването в длъжност на новия президент. На фона на нестихващото опустошително присъствие на пандемията, която продължава да взима живота на още много американци.

На фона на всичко това трябва да започне новият мандат на Джо Байдън. Той ще пристигне днес във Вашингтон. Тук ще го посрещне неговата вицепрезидентка Камала Харис. По традиция новоизбраният президент нощува в навечерието на своята клетва в Блеър Хаус недалеч от Белия дом.

От нашите пратеници: Новият президент на САЩ идва без пищни празненства

Какво предстои за Доналд Тръмп в последните му 24 часа като президент? Очаква се днес той да извърши още помилвания и да отправи предварително записано обръщение към нацията. В него Тръмп ще се сбогува със своите избиратели и с всички американци след 4 години на поста президент на САЩ.

За всички онези, които няма да могат да дойдат на церемонията по предаването на властта във Вашингтон, бяха поставени над 190 000 американски знаменца в района около Капитолия. Тези знаменца ще символизират присъствието на американците утре по време на церемонията по заклеването на Джо Байдън като 46-ия президент.

БНТ ще проследи специалната церемония, на която ще положат клетва избраните за американски президент Джо Байдън и вицепрезидент Камала Харис. Гледайте на 20 януари 2021 г. специалното издание на предаването „Още от деня“ от 18.30 до 20.00 часа по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg. Специални пратеници на БНТ в американската столица са Цветелина Йорданова, изпълнителен продуцент „Международни новини“ и операторът Владимир Богдански.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"През трудностите към звездите": Пътят на Джо Байдън към президентството
"През трудностите към звездите": Пътят на Джо Байдън към президентството
Напрежение между властта и ресторантьорите: Кога да отворят заведенията? (Обзор)
Напрежение между властта и ресторантьорите: Кога да отворят заведенията? (Обзор)