НОВИНИ

Напрежение между властта и ресторантьорите: Кога да отворят заведенията? (Обзор)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:13, 19.01.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Броят на установените нови случаи на коронавирус през седмицата показва, че все още се намираме на плато. Вече има 1 област със заболеваемост под 60 души на 100 000 население - Разград. Тази тенденция се потвърждава и от процента на положителните проби - той се движи между 5 и 7, докато в края на декември беше двойно по-висок.

Епидемичната обстановка е нормална - отчетоха от Националния оперативен щаб на среща при премиера. Обсъжда се разхлабване на мерките.

На работна среща при премиера стана ясно, че трайната тенденция за справяне с Ковид-19 позволява от 4 февруари учениците от 5. до 12. клас поетапно да се върнат в училище. Обсъжда се отваряне на фитнеси и на магазини в молове, но все още ресторантьори и ресорни министри не могат да се споразумеят за датите. В крайна сметка кои точно мерки ще бъдат разхлабени, ще стане ясно в четвъртък.

Според премиера, разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да е паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

"Фитнесите според мене вървят заедно с учениците и спорта. И трябва и тях да прецените, но според мен е редно да ги освободим. 22.30 ч. е едно време, в което ако 50% от ресторантите могат да работят, също да го направим. Не на последно място огромен е натискът от магазините в моловете - защо работят другите, а не работят магазините в моловете. Ангелов, трябва да се помисли за компромис, и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове", заяви Борисов.

Напрежението между властта и заведенията остава. И все пак днес министърът на здравеопазването каза:

"Ние сме от едната страна на барикадата и се грижим за здравето на хората. Трябват здрави хора, за да посещават заведенията".

Предложението на здравните власти е поетапно отваряне - от 18 февруари за дневните заведения, ресторантите и сладкарниците, а нощните заведения и дискотеките от 1 март, стана ясно след продължила 3 часа среща на представители на заведенията и ресорните министри.

Ресторантьорите обаче не са съгласни

"Ние държим да бъдат отворени дневните заведения на 1 февруари, а на 1 март да бъдат отворени нощните заведения", коментира председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

От браншовите асоциации обявиха, че са в стачна готовност и чакат решението, което ще бъде обявено в четвъртък. Премиерът Борисов предупреди каквото и разхлабване на мерките да има, че при нов ръст на заболеваемостта и натиск върху болниците, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: След по-малко от 24 часа САЩ ще имат нов президент
От нашите пратеници: След по-малко от 24 часа САЩ ще имат нов президент
Ексклузивно пред БНТ: Българката, заподозряна във връзки с Калабрийската мафия
Ексклузивно пред БНТ: Българката, заподозряна във връзки с Калабрийската мафия