НОВИНИ

Байдън представи "Американски спасителен план" за 1,9 трилиона долара

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:42, 15.01.2021
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън представи амбициозен пакет за овладяване на кризата, предизвикана от пандемията, на обща стойност 1,9 трилиона долара. Байдън посочи, че в сегашната ситуация властите не могат да си позволят бездействие.

Планът включва:

  • Още 1400 долара към вече раздадените на милиони американци 600 долара, за да може еднократната помощ да достигне 2000 долара.
  • Временните помощи за безработни да се увеличат от 300 до 400 долара на седмица и да се дават до септември. Минималната надница да се увеличи до 15 долара на час.
  • 415 млрд. долара от спасителния план са предназначени за борбата с коронавируса.
  • С около 1 трилион долара ще се предоставят преки помощи за домакинствата. За подпомагане на малкия бизнес са отделени 440 млрд. долара.
  • Планът за борба с коронавируса предвижда да се насочат 20 млрд. долара за ускоряване на имунизацията в страната. 50 милиарда са отделени за разширяване на тестването.
  • Със 130 милиарда долара ще се подпомогне отварянето на повечето училища до пролетта.

Пакетът, наречен "Американски спасителен план", трябва да бъде одобрен от Конгреса.

Дни преди да поеме президентския пост Джо Байдън насочи фокуса към най-важната тема - икономическата и здравна криза в страната с над 385 000 жертви на коронавируса.

Пред очите ни е криза, изпълнена с дълбоки човешки страдания. Нямаме време за губене. Трябва да действаме, и то да действаме сега, заяви Байдън.

"Американският спасителен план", ще даде силен старт на мандата на Байдън. Екипът му е уверен, че амбициозната цел за спасяване на икономиката и побеждаване на вируса е постижима. Спасителният пакет от близо два трилиона долара е част от по-мащабен проект. Той включва и възстановителен пакет, който ще бъде обявен по-късно.

Тази вечер излагам първата стъпка. Американският спасителен план ще се справи с пандемията и ще предостави пряка финансова помощ на американците, които се нуждаят най-много от нея, каза Байдън.

Справянето с пандемията беше акцент в предизборните обещания на Джо Байдън.

До момента ваксинирането в Съединените щати е ужасен провал. Утре ще изложа нашия план и целта за 100 милиона ваксинации в края на първите ми сто дни като президент, категоричен е Байдън.

Той увери, че високата цена на плана му е оправдана, тъй като ползата от вложените средства ще се усети бързо и те ще предотвратят по-големи икономически щети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Католици и арменци искат промяна на датата на изборите
Католици и арменци искат промяна на датата на изборите
Доц. Кунчев: Има едно нездравословно фокусиране върху здравния характер на изборите
Доц. Кунчев: Има едно нездравословно фокусиране върху здравния характер на изборите