НОВИНИ

Рядко, но опасно усложнение при деца, прекарали COVID-19 у нас

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:04, 15.01.2021 (обновена)
13963
Чете се за: 04:20 мин.
Здраве
Слушай новината

Рядко, но опасно усложнение при деца след прекарана инфекция с COVID-19.

У нас само за два месеца при повече от 20 деца се наблюдава тежко протичане на така наречения Мултисистемен възпалителен синдром. Най-притеснителното при него е, че причинява остър миокардит и шок синдром, който може да е фатален.

В момента деца в тежко състояние се лекуват в болници в София, Пловдив и Варна.

Все още не се знае реалният брой на засегнатите от заболяването. Поне 20 деца от края на ноември досега са получили тежки усложнения, но се предполага, че тези, които са го прекарали в по-лека форма, са много повече.

Мултисистемният възпалителен синдром е рядко усложнение,

но лекарите предупреждават, че ако 3-4 седмици след прекаран COVID-19 дори безсимптомно, детето вдигне температура и не се чувства добре, е добре да се потърси медицинска помощ.

Първият случай на Мултисистемен възпалителен синдром е засечен в педиатричната болница в столицата. А вчера вечерта там приемат 6-ия си малък пациент с миокардит. Детето няма навършени две години и е в стабилно състояние.

"При тези деца много бързо се развива този шок синдром, което значи много остро спадане, дисфункция на сърдечния мускул, която води до спадане на кръвното", обясни доц. Албена Телчарова от Катедра "Педиатрия" на болница "Проф. д-р Иван Митев" в София.

Става въпрос за наистина рядко усложнение след прекаран COVID-19, което обаче се диагностицира трудно.

"Коварното на този синдром е, че той започва, след като децата са преболедували, от 2 до 6 седмици, средно 4", уточни детският ревматолог от "Токуда" д-р Калин Лисички.

Кои деца са предразположени към това?

"Всички. Има абсолютно здрави деца, които заболяват, има и деца с придружаващи заболявания", допълни доц. Телчарова.

При тази свръхреакция на организма към вируса може да бъдат засегнати сърдечната, нервната, кръвоносната система.

"Имаме хематологични отклонения в кръвната картина, в статуса на съсирване, може да има кожен синдром, лигавичен синдром, ето това значи мултисистемност, реакция от много органи и системи", обясни доц. Телчарова.

За какво трябва да внимават родителите?

  • Повишаването на температурата;
  • Почти 100% имат оплаквания от коремни болки и разстройство;
  • Да наблюдават децата за прояви на учестено дишане.

Именно учестеното дишане привлича вниманието на д-р Лисички, когато преглежда 8-годишно момченце.

"Правеше впечатление много изразената тахикардия, то беше дори без температура, с пулс около 150-160, за неговите осем години и 40 килограма това е твърде много", коментира д-р Лисички.

Изследвания показват, че случаи на този синдром се появяват най-често месец след пик на епидемията, както става и у нас. Най-тежките случаи се лекуват в Кардиологичната болница в столицата.

"В Трета градска болница има 4 деца плюс нашите две, които отидоха там. Детето от Инфекциозна болница е препратено с менингиална симптоматика, от Пирогов след коремна болка, много тежка. Много сериозни състояния и те са животозастрашаващи", категорична беше доц. Телчарова.

В Университетската болница във Варна вече правят генетично проучване, за да установят реалния брой на децата, развили синдрома.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6,7% безработица у нас през декември
6,7% безработица у нас през декември
Външният ни зам.-министър за запаленото знаме: Отвратителен, вандалски, варварски акт
Външният ни зам.-министър за запаленото знаме: Отвратителен, вандалски, варварски акт