Доц. Кунчев: Има едно нездравословно фокусиране върху здравния характер на изборите

от БНТ
19:31, 15.01.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Още
Слушай новината

Не е изненада, че ще има избори и дали ще са март, април или май, това не променя коренно ситуацията, има едно нездравословно фокусиране върху здравния характер на изборите.

Това отбеляза в "Още от деня" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него, гласуването не отнема повече от 5-10 минути, има много други места и събития, където ежедневно правим много по-интензивни контакти и където рискът е по-голям.

От страна на Щаба ще бъде направено всичко възможно - и като имунизиране на членовете на подвижните комисии, и като наличие на дезинфектанти, и като ползване на маски, за предпазване на хората, които гласуват, увери главният държавен инспектор.

Имунизираните до момента са малко над 17 000. На опашката сме по процент ваксинирани граждани. Това е през последните 3 дни, преди това бяхме и преди Франция, и преди Нидерландия по процент ваксинирани, посочи доц. Кунчев.

"Бих се притеснил от тази ситуация, ако ваксините са тук, а ние не можем да ги направим. А ние правим всяка една партида, която пристигне - просто за момента с толкова разполагаме, толкова правим", заяви Ангел Кунчев.

И подчерта, че увеличаването на ваксините през следващите седмици е в пъти: "Пфайзер" - 60 000 през януари, 75 000 - февруари, 100 000 - март, 300 000 - април. По същия начин ще е за "Модерна", вероятно по същия начин ще е за "Астра Зенека", макар че още не е одобрена.

"Заявяването е ясно какви количества искаме ние - ние искаме за целите близо 7 000 000 граждани - по две дози - 14 млн. Достъпът до тях вече зависи какви количества са в състояние да произведат фирмите, да ги предоставят на Европейската комисия и всяка страна да вземе този дял, този процент - 1,55, колкото се полага като население от Съюза", обясни доц. Кунчев.

Всяка страна би могла да си поръча, като Унгария, от Китай, но при положение, че сме си поръчали от най-добрите ваксини в света повече, отколкото е населението ни, че сме отделили 300 млн. лв. - за какви други да договаряме, коментира главният държавен инспектор.

"Големият проблем ще бъде да достигнем тези заветни 70% от населението, а не можем ли да правим имунизацията, или не", подчерта Ангел Кунчев.

И предположи, че няма да е до края на годината. Като причини изтъкна не толкова доставката, а доверието във ваксините и желанието да бъдеш защитен.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Байдън представи "Американски спасителен план" за 1,9 трилиона долара
Байдън представи "Американски спасителен план" за 1,9 трилиона долара
6,7% безработица у нас през декември
6,7% безработица у нас през декември