Вече е направена една стъпка с пускането на ресторантите в хотелите на 21 декември като тест, припомни в "Денят започва" Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България. Месец по-късно резултатите са много добри - няма покачване на заразяемостта. Затова от бранша са готови да преминат към работен режим.
"Сега ще направим следващата стъпка - да се разпуснат ресторанти, кафета, сладкарници - при определени изисквания - 50% капацитет, отстояние от маси, всички с маски вътре, както беше и преди, с дезинфектанти, маски за персонала. И се надяваме на 1 март да могат да отворят и нашите колеги от нощните заведения, защото те са, може би, още по-пострадали от нас, тъй като те за 2020 г. са работили 4-5 месеца."
Алибегов подчерта, че браншът търпи огромни загуби, при положение, че от общо 28000 заведения нарушения на противоепидемичните мерки са установени едва при 30-40. В същото време техните служители стоят вече три месеца без всякакви приходи. Помощите не са изплатени на всички, а
през миналата година са натрупали много задължения.
"Много е важно за бизнеса да се отвори и повече да не се затваря", каза Алибегов.
ПОС терминалите и банкоматите спират временно на Нова година, някои заведения затварят
Моите въпроси за €: Ако след 1 януари внеса левове през банкомат, ще имам ли такси?
Купуваме по-евтини портокали и ябълки, плащаме по-скъпо за картофи и кашкавал
Предколедни намаления - реални ли са отстъпките и как да се предпазим от измами?
Кризата в шивашкия бранш в Русе – фабрики затварят, стотици остават без работа
Срещу 200 000 лв. гаранция: Освободиха кмета на Варна Благомир Коцев от ареста
35 л/кв. м дъжд: Наводнени къщи, улици и мостове в района на Петрич и Сандански