Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Икономиката на САЩ се сви второ поредно тримесечие

от БНТ , Източник: БГНЕС
16:29, 28.07.2022
Чете се за: 04:07 мин.
По света
икономиката сащ сви второ поредно тримесечие
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Икономиката на САЩ се сви за второ поредно тримесечие, което засилва опасенията, че повишената инфлация и намаляващото търсене могат да въвлекат страната в нова рецесия, съобщава „Бизнес Инсайдер“.

Брутният вътрешен продукт на икономиката се е свил с годишен темп от 0,9% през тримесечния период, приключил през юни, съобщи Министерството на търговията в предварителна оценка. Експертите очакваха БВП на САЩ за второто тримесечие да нарасне с 0,3% на годишна база. "През второто тримесечие на 2022 г. реалният БВП е намалял с 0,9% на годишна база след спад от 1,6% през първото тримесечие", се казва в документа.

Много американски анализатори смятат, че две последователни тримесечия на икономически спад са основен признак за рецесия. Преди това Белият дом многократно е заявявал, че това не е така и че икономиката на САЩ ще избегне рецесията.

Възстановяването от коронавируса е значително по-бавно през тази година, възпрепятствано от проблема с веригите за доставки, по-слабите разходи и най-бързата инфлация от 41 години насам. Търговските дефицити и по-бавното нарастване на запасите доведоха до неочаквано свиване през първото тримесечие, отбелязвайки първия спад след пандемичния срив. Данните за второто тримесечие предизвикват опасения за техническа рецесия, която се определя като последователни тримесечия на отрицателен растеж на БВП.

Докладът идва в критичен момент. Потребителите и предприятията се борят с тежестта на инфлацията и по-високите разходи по заемите. В сряда Федералният резерв повиши основния си лихвен процент с три четвърти от пункта за втори пореден път в стремежа си да преодолее най-тежкия инфлационен взрив от четири десетилетия насам. Фед се надява да постигне прословутото трудно "меко приземяване": Това ще доведе до забавяне на икономическия растеж, без да предизвика рецесия, съобщава „Вашингтон Таймс“.

Председателят на Фед Джером Пауъл и много икономисти заявиха, че макар икономиката да показва известно отслабване, те се съмняват, че тя е в рецесия. Много от тях посочват по-специално все още стабилния пазар на труда с 11 млн. отворени работни места и необичайно ниското ниво на безработица от 3,6.

Въпреки че докладът обрисува мрачна картина на представянето на икономиката, други данни сочат, че до края на юни възстановяването все е в сила. Създаването на работни места остава изключително силно, като през миналия месец в страната бяха добавени 372 000 работни места в неселскостопанския сектор. Междувременно равнището на безработица остана на исторически ниското ниво от 3,6%. Ако тенденциите в наемането на персонал се запазят, САЩ са на път да се върнат към стойностите на заетостта отпреди пандемията до края на лятото.

Потребителските разходи също остават стабилни, макар и донякъде да са намалени от рязкото покачване на цените. През юни продажбите в търговските обекти и ресторантите останаха над предкризисната тенденция. Потребителското търсене представлява около две трети от икономическата активност. Поради това устойчивите разходи на американците показват, че икономиката все още не се е преобърнала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тенисистките на България до 16 г. се класираха за финалите на най-добрите осем отбора в Европа
Тенисистките на България до 16 г. се класираха за финалите на най-добрите осем отбора в Европа
БСП върна неизпълнен мандат. Какво следва?
БСП върна неизпълнен мандат. Какво следва?