НОВИНИ

Илиана Иванова благодари за доверието да ѝ поверят един от най-важните ресори в ЕК

илиана иванова благодари доверието поверят един важните ресори
Снимка: Илиана Иванова/Фейсбук
bnt avatar logo
от БНТ
22:12, 28.06.2023
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

В пост във Фейсбук Илиана Иванова пише, че за нея е чест кандидатурата ѝ за български еврокомисар да бъде потвърдена от председателя на Еврокомисията и благодари на Урсула фон дер Лейен за доверието да ѝ повери един от най-важните ресори.

"Благодарение на усилията и успешната работа на Мария Габриел и нейния екип, този ресор включва най-голямата програма за научни изследвания в света", пише още Иванова и продължава, че общият бюджет на ресора е над 120 млрд. евро.


"Интервюто с Фон дер Лайен премина нормално, спокойно. Благодарна съм ѝ за вниманието и доверието в моята кандидатура и България. След разговорите тя прецени, че ще запазим същия ресор, който госпожа Габриел досега успешно ръководи - иновации, научни изследвания, култура, образование, младеж и спорт. Много стратегически значим за бъдещето на Европа и България ресор. Радвам се, че това е така, защото е важно за нас по най-бързия начин България отново да има своето място в колежа на Европейската комисия. Сега предстоят следващите стъпки в процедурата, според която трябва да се насрочи изслушване в Европейския парламент, гласуване на кандидатурата и потвърждаване от Съвета. Дотогава аз ще бъда в неплатен отпуск, който според правилата на Европейската сметна палата прилагаме в подобни случаи", заявява Илиана Иванова, кандидат за български еврокомисар.

__________________________________________________________________________________________________

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви тази вечер, че предпочита Илиана Иванова за български еврокомисар. България предложи две кандидатури - на Даниел Лорер от "Продължаваме Промяната" и на Илиана Иванова от ГЕРБ.

Коя е Илиана Иванова - номинирана от ГЕРБ за еврокомисар

Ако бъде одобрена от Европейския парламент и Съвета, Иванова ще поеме ресорите на Мария Габриел - иновации, научни изследвания, образование и младеж. До сега тя беше българският представител в Европейската сметна палата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четвърти медал за българския бокс на Европейските игри в Полша
Четвърти медал за българския бокс на Европейските игри в Полша
Баскетболните ни национали до 18 г. победиха Великобритания в контролна среща в Ботевград
Баскетболните ни национали до 18 г. победиха Великобритания в контролна среща в Ботевград