НОВИНИ

Илиана Иванова е номинацията на ГЕРБ за европейски комисар

илиана иванова номинацията герб европейски комисар
bnt avatar logo
от БНТ
10:40, 21.06.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата, е номинацията на ГЕРБ за европейски комисар, заяви лидерът на партията Бойко Борисов.

"Много познато лице в Брюксел, а много е важно нашият комисар, тъй като аз навремето съм участвал, когато се правеха председател на ЕП, ЕС и ЕК и тогава за България беше оставена квота за жена с много хубав ресор от ЕНП и ГЕРБ. И ние днес взехме решение за Илиана Иванова - много познато лице в Брюксел, много компетентна", коментира Бойко Борисов.

Според Борисов издигането на двама кандидати няма да внесе напрежение с ПП-ДБ, защото те нямат политическо семейство извън това, че "Демократична България" е част от ЕНП, както и ГЕРБ. Той изтъкна, че българският еврокомисар трябва да бъде излъчен от най-голямата парламентарно-представена партия у нас.

Коя е Илиана Иванова - номинирана от ГЕРБ за еврокомисар

Снимка: БГНЕС, архив

Лидерът на ГЕРБ коментира и отказа му да даде ДНК проба по "Барселонагейт". Според него казусът се използва с полза на политическите амбиции на доскорошния главен прокурор Иван Гешев.

"За чужди деца да давам проба - вие давате ли проба за вашите деца? Я, престанете. От последните 2 - 3 седмици за пореден път някой, който иска да прави политическа партия, започва да се занимава с Бойко Борисов, дори нарушавайки служебните си ангажименти. Всичко това, тези няколко седмици, беше да се направи основата на политическа партия. Гешев не закачи ДПС нито веднъж, а на мен и на Кирил Петков ни иска имунитетите", каза Борисов

Той посочи, че години наред е бил без имунитет, но прокуратурата е реагирала едва в този момент.

"Аз години наред не съм имал имунитет. И когато човек иска да си прави партия пак на моя гръб... така беше и с Бареков, и с Яне Янев и с БСП. Видно и очевидно е, че Гешев иска да ни дискредитира мен и Кирил Петков, защото пречим на неговия политически проект", каза Борисов.

Той изтъкна, че нито е участвал в свалянето на Иван Гешев, нито в избора на Борислав Сарафов и неговата заместничка Мария Павлова, която до вчера беше заместник-министър на правосъдието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коя е Илиана Иванова - номинирана от ГЕРБ за еврокомисар
Коя е Илиана Иванова - номинирана от ГЕРБ за еврокомисар
Хуберт Хуркач започна с трудна победа защитата на титлата си в Хале
Хуберт Хуркач започна с трудна победа защитата на титлата си в Хале