НОВИНИ

Илияна Йотова: Вотът на недоверие е полезен, независимо от крайните резултати

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
10:15, 16.10.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
илияна йотова вотът недоверие полезен независимо крайните резултати
Слушай новината

Вотът на недоверие винаги е полезен, независимо от крайното решение и крайните резултати, коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Аз много се надявам, че ще бъде направена съдържателна дискусия, че освен критиките, ще има и предложения, както и да се изсветлят някои тъмни въпроси, на които ние не получихме отговори от страна на управляващите", заяви тя.

По темата за свикването на Консултативен съвет за национална сигурност вицепрезидентът посочи, че това се случва само по преценка на президента на страната.

"Той направи вече една много сериозна консултативна среща с министър-председателя, със заместник министър-председателя, със службите. Следим много внимателно всичко, което се развива като криза – и в Израел, и в Газа", добави вицепрезидентът.

Йотова коментира още, че в момента България има една от най-сигурните граници в Европейския съюз и даде пример с Италия и Гърция.

„Независимо от многото гласове, които чуваме не само в страната, но и отвън, на скептиците по отношение на нашето разширяване към Шенген, аз смятам, че и този път България ще се справи. Разбира се, това не може да бъде само наша задача. Упрекът ми е към европейските институции, защото знаете, че пактът за миграция е блокиран – той не се движи, не е приет. Част от клаузите вътре не са изгодни за България, защото ще продължава да действа така нареченото Дъблинско споразумение“, посочи Илияна Йотова.

Според нея това ни обрича да бъдем страна, която основно ще се грижи за хората, които ще стъпят за първи път на европейска територия.

Йотова откри форум "Платформа на Франкофонията, на многоезичието и на сътрудничеството в Европа" в столицата. Той се провежда в Националния дворец на културата. Събитието е под патронажа на вицепрезидента и е част от проекта "Платформа за обучение на европейци франкофони", който се изпълнява от Университетската агенция на Франкофонията и е по инициатива на Министерството на Европа и външните работи на Франция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили
Отбелязваме Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили
Каруца блъсна две деца в Средец, водачът бил пиян
Каруца блъсна две деца в Средец, водачът бил пиян