НОВИНИ

Има кворум - старт на първото заседание на парламента

Парламентът прекрати пълномощията на няколко народни представители

Николай Минков
от Николай Минков
08:41, 09.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
живо събере кворум първо заседание парламента
Снимка: БТА
Слушай новината

Парламентът заседава за първи път след местните избори, след като се събра кворум.

Парламентът прекрати пълномощията на народните представители Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС, Калин Калапанков от "БСП за България", Петър Куленски от ПП-ДБ, Деян Николов от "Възраждане", Валери Сираков - "Възраждане" и Славена Тончева от ГЕРБ-СДС след подадени от тях оставки.

Калапанков беше избран за кмет на община Брезово, а Куленски спечели кметските избори в Пазарджик. Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС става кмет на район "Панчарево".

Деян Николов от "Възраждане" също напуска парламента, за да заеме мястото си в Общинския съвет в София.

Валери Сираков от "Възраждане" също става общински съветник, но във Видин.

Славена Точева от ГЕРБ-СДС, рекордьорката по преференции, се връща във Варна, като мотивите за оставката ѝ са лични причини.

Все още не е ясно дали Мустафа Карадайъ напуска и парламента, след като преди два дни подаде оставка като председател на ДПС. Днес не дойде в пленарна зала.

За обезщетението по майчинство

С 60 гласа "за", 3 "против" и 96 "въздържали се" парламентът не прие промени в Кодекса за социално осигуряване , предложени от "БСП за България" и предвиждащи обвързване на помощите за отглеждане на дете от една до 2 години с минималната работна заплата или по 50 млн. лв. допълнително на годишна база към бюджета на НОИ. В момента минималната работна заплата е 780 лв., но от 1 януари 2024 година правителството е заложило увеличението й до 933 лв. Обезщетението за втората година по майчинство остава 780 лв.

За провеждането на референдуми

С 58 гласа "за", 2 "против" и 86 "въздържали се" парламентът не прие промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление - първо гласуване, имащи за цел да облекчи провеждането на референдуми, внесени от ИТН.

НС отхвърли предложението на ИТН за по-облекчени условия за провеждане на референдум

"Днес стана ясно, че сглобката доказаха, че за пореден път не им пука за гражданите за възможността свободно да провеждат референдуми. Единственото, от което им пука е собственото им оцеляване. Когато трябва Асен Василев да открадне едни пари или Делян Пеевски да защити своите интереси, закони се приемат на две четения в един ден, но когато става въпрос за демократичния избор на гражданите, вие го спряхте. Това гласуване днес трябваше да е надпартийно", коментира депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

За промени в Изборния кодекс

Със 52 гласа "за", 13 "против" и 83 "въздържали се" парламентът не прие промени в Изборния кодекс на първо гласуване, предложени от "Възраждане". Те предвиждат ограничаване регистрацията от само един IP адрес за разкриване на секции в чужбина, увеличаване състава на ЦИК от 15 на 25 члена, премахване на квалифицираното мнозинство за вземане на решения от ЦИК, извършване на пълен видеозаписи на целия изборен процес, който не е публичен и да се ползва само пред съда за доказване на нарушения.

Първото заседание на парламента беше насрочено за вчера, но се провали заради липсата на кворум.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС не влязоха в зала, а народните представители от ПП-ДБ присъстваха, но не се регистрираха с мотива, че не искат опозицията да определя дневния ред.

БСП, "Възраждане" и ИТН внесоха вот на недоверие заради отбранителната политика
От ГЕРБ обявиха, че днес все пак ще влязат в пленарна зала, защото носят отговорност за управлението.

Вчера депутатите от партията не присъстваха заради срещата в централата на ГЕРБ с парламентарната група, на която беше обсъдена подкрепата за кабинета.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул се нуждае от задължителна победа над Тулуза
Ливърпул се нуждае от задължителна победа над Тулуза
Сибиу загуби от Каледония за ФИБА Къп, Павлин Иванов блести с 25 точки
Сибиу загуби от Каледония за ФИБА Къп, Павлин Иванов блести с 25 точки