НОВИНИ

Има ли контрол над приемните семейства?

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
10:49, 27.05.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Относно приемната майка от Бяла Слатина, обвинена в закана за убийство, нанасяне на телесни повреди и изтезания няма как за 4 години да е нямало индикация, че нещо се случва в семейството, със сигурност е имало индикации. Трябва да бъдат предприети законови промени, за да няма друг такъв случай. Отговорността за този случай е на всички възрастни около детето. Ще тръгнат проверки, което не е начинът да бъдат преодолени тези случаи", заяви в "Денят започва" Вера Колешева, педагог и експерт по приемна грижа.

Приемната майка, обвинена в телесни повреди и изтезания над дете, е заличена от регистъра на приемната грижа

По думите ѝ социалните работници са достатъчни, но приемната грижа трябва да бъде споделена грижа между хората, които прилагат мерките, приемния родител и комисията, която одобрява приемните семейства. Лекарите и учителите също са част от кръга на детето, което е изпаднало в трудна ситуация, отбеляза Вера Колешева.

Тя коментира, че методиката по приемна грижа в България е качествена и добре разписана, но, за съжаление, някои от нещата остават на заден план в застой.

"Проучването продължава от 4 до 6 месеца, оценява се всеки един член от семейството. Завършва с обстоен доклад, който се представя пред комисия, която взима крайното решение, формирана е на местно ниво. Чувала съм за случаи, в които се заобикаля установеният ред, но не мога да ги потвърдя. Поддържа се регистър на приемните родители, но броят им не е достатъчен", допълни Вера Колешева.

Според нея много от приемните семейства се грижат наистина качествено за децата. Няма достатъчно информираност в обществото, на места няма достатъчно чувствителност, добави Вера Колешева. Тя беше категорична, че работата с детето трябва да продължи, въпреки че е настанено в приемно семейство.

"Необходимо е сформирането на мултидисциплинарни екипи, които могат да споделят какво се случва. Средствата варират в зависимост от това дали се грижиш за едно или две деца, като са от порядъка от 900 до 1200 лева, отделно се получават средства в зависимост от възрастта на детето", каза още Вера Колешева.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима български боксьори ще се качат на ринга в Ереван днес
Четирима български боксьори ще се качат на ринга в Ереван днес
Младежкият театър на протест заради претенции от КЕВР към част от сградата му
Младежкият театър на протест заради претенции от КЕВР към част от сградата му