НОВИНИ

Има ли шансове за редовно управление?

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 21.06.2024 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Изборът на председател на Парламента може да задейства и процедурата с мандатите за съставяне на правителство. Одобрението на Рая Назарян беше поставено като основно условие от страна на ГЕРБ-СДС за продължаване на преговорите за кабинет.

Лидерът на формацията Бойко Борисов напомни, че ще се концентрират върху първия мандат, който по думите му е единствено възможен. Той е категоричен, че няма да отстъпи от настояването: постовете на премиер и министри на външните работи и отбраната да са за ГЕРБ.

ДПС отново настояха за евроатлантически кабинет. А ИТН искат третия мандат, за да предложат експертно правителство и така да поемат цялата отговорност. Останалите парламентарно представени партии до момента не се отзоваха на поканата за разговори за правителство и са категорични, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС.

"Нека първо да минат консултациите при президента, да бъде връчен първият мандат и тогава всяко нещо с времето си. Виждате, че всеки ден ни носи нови и различни изявления на различните лидери. Ние оставаме на нашата позиция, че България трябва да има стабилно правителство, че то трябва да бъде с първия мандат на ГЕРБ и съответно министъра на отбраната, външния министър и премиера да бъдат излъчени от ГЕРБ", каза преди влизането в парламента Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

"Това зависи от тези, които имат отговорността да го съставят, тези които имат най-голям процент от вота на нашите избиратели", заяви Лена Бориславова от ПП-ДБ.

"В първият ден казах кой ще избере председателят, продължавам да твърдя, че същата конфигурация ще избере и правителство - въпрос на време, на почивки, на ваканции. Може би ще се отиде на море за известно време след което същото мнозинство ще излъчи кабинет", обясни Георги Свиленски от БСП.

- БНТ: Ако ГЕРБ ви поканят на среща още веднъж, ще се отзовете ли?

- Тошко Йорданов: Не знам, ще помислим, няма смисъл и да отидем той резултатът е ясен, ние няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ с първия мандат, нито на ДПС, така че.

- БНТ: Оставате категорични?

- Тошко Йорданов: Кога не сме оставали категорични.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж нападна и преби жена в Морската градина в Бургас
Мъж нападна и преби жена в Морската градина в Бургас
Аржентина откри победоносно Копа Америка в специален мач за Меси
Аржентина откри победоносно Копа Америка в специален мач за Меси