НОВИНИ

Има риск малки общини да останат непочистени от снега през зимата

bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 08.12.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Има риск малките общини да останат непочистени от снега през зимата заради недомислици в правилата. В повечето случаи земеделските кооперации, които трябва да се занимават с тази дейност, отказват да сключат договори с общините, защото често търпят неоправдани загуби. Такъв проблем има в Община Тутракан.

Земеделските кооперации в района отказват до последния момент да сключат договор за снегопочистване. Така е и тази година.

“Кооперациите и земеделските производители имат големи финансови загуби при сключване на такива договори, ако съответно зимата е мека, няма снеговалежи, защото те са длъжни съответно да оставят двама свои работници на работа през зимния сезон, когато по принцип ги записват на борсата и съответно техниката, с която снегопочистваме, тя трябва да е винаги в готовност - съответно да се припалва, да се следи за масла, да се следи за антифриз, което е един допълнителен финансов ангажимент", каза д-р Димитър Стефанов - кмет на Община Тутракан.

И ако зимата е без обилни снеговалежи, кооперациите няма как да покрият разходите си. Милен Христов, който от 10 години чисти улиците на Тутракан, казва, че проблемите при снегопочистването не са никак малко.

Според кмета на община Тутракан решението е държавата да отпусне минимални средства на земеделските производители и кооперации, които сключват договори с общините за снегопочистване. Така те ще могат да поддържат техниката си в готовност, както и да изплащат заплати на дежурния персонал.

Автор: Теодор Стамболиев, оператор: Тихомир Стоичков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът поиска от КЕВР да не вдига цените на тока и парното за бита
Омбудсманът поиска от КЕВР да не вдига цените на тока и парното за бита
Скандален запис компрометира кабинета на Борис Джонсън
Скандален запис компрометира кабинета на Борис Джонсън