НОВИНИ

Проф. Кантарджиев за новите проби на менингококи: Не става дума за огнище на епидемичен взрив

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
23:15, 07.12.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

След като тази вечер се появи информация за нови случаи на заразени с менингит в 37-ма детска градина в София, където вече почина дете от болестта, за "По света и у нас" експертът проф. Тодор Кантарджиев обясни, че става дума за общо 50 положителни проби досега, в които са открити менингококи бактерия.

Нови 50 положителни проби на менингококова бактерия в столичната 37-а детска градина

Всички са добре и са без симптоми. Препоръката е за кратък период от време да взимат антибиотик. Той е провел онлайн среща с родителите на установените носители на бактерията.

"Това е едно явление, често за зимния период, особено в детски колективи. Обикновено тези бактерии се разменят между тийнейджърите, които заразяват по-малките си братчета и сестричета. И обикновено в детски заведения или в класовете в училищата се разменят такива микроби. Бяха изследвани 400 материала, от които около 10% се оказаха носители на менингококи. Работата е такава, че които са носители трябва в рамките на непродължителен период, 2 - 3 дена, да взимат антибиотик за унищожаване на микробите", обясни за проф. Кантарджиев.

На въпрос на БНТ от тези около 50 положителни има ли такива със симптоматика на заболяване или всички са само носители, проф. Кантарджиев отговори, че никое от децата няма симптоматика. По думите му "не става дума за огнище на епидемичен взрив". Става дума за здраво носителство - така се казва в епидемиологията, допълни експертът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саудитска Арабия опроверга вестта за арест на предполагаемия убиец на Джамал Хашоги
Саудитска Арабия опроверга вестта за арест на предполагаемия убиец на Джамал Хашоги
САЩ отбелязват 80 години от нападението в Пърл Харбър
САЩ отбелязват 80 години от нападението в Пърл Харбър