НОВИНИ

32 години от създаването на СДС

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:43, 07.12.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Днес се навършват 32 години от създаването на Съюза на демократичните сили - партията на голямата промяна в българския преход и на преминаването от тоталитаризъм към демокрация.

Днес от СДС разпространиха декларация, в която призоваха симпатизантите да не престават да вярват в синята идея.

Коалицията "Съюз на демократичните сили" е създадена на 7 декември 1989 г. Учредители са десет организации, сред които "Клуб за подкрепа на гласността и преустройството", "Екогласност", "Независимо студентско дружество", КТ "Подкрепа".

СДС се ръководи от Координационен съвет, за чийто пръв председател е избран Жельо Желев. От януари до март 1990 г. СДС участва в "Кръглата маса" като опонент на БСП.

"Наличието на политическа опозиция в една страна, ролята на която в дадения случай играе СДС, е признак за демократичното развитие на тази страна", казва Жельо Желев.

Следват мигове на ентусиазъм и възторг. Едва ли има съвременник на прехода, който да не помни големия митинг на СДС на Орлов мост през юни 1990 година. СДС печели изборите през 1991 г. и създава първото си правителство, начело с Филип Димитров.

"Някои хора си мислят с носталгия за комунизма, въобразявайки си, че тогава ги е имало всички тези неща, които сега ги има, само дето и нещо, което сега им липсва. Истината е обратната - повечето неща, които днес на младите се виждат естествени, всъщност тогава не можехме да ги сънуваме", заявява Димитров.

През 1995 г. лидер на СДС става Иван Костов. През 1997 г. оглавяваната от СДС коалиция ОДС печели изборите и създава правителство, което има пълен мандат.

"Много неща ни липсваха, ние бяхме запознати с това какво трябва да се направи, имахме програма, даже първият СДС имаше програма, да не говорим за следващите формации и коалиции, но ние не разбирахме от тези най-важни неща - как се води битка с комунистическия режим", казва Костов.

След 2001 година настъпват процеси на разцепление в СДС. От него се отделят "Демократи за силна България" и "Съюз на свободните демократи". Сменят се осем различни председатели, сред които Надежда Михайлова, Мартин Димитров, Божидар Лукарски, Петър Стоянов.

"Каквото и да си говорим, историята на СДС, създаването на СДС, първите огромни митинги, които привличаха милиони хора, е най-романтичната част от историята на българския преход. Онази част от историята на българския преход, в която имаше очаквания, надежди и илюзии", коментира Петър Стоянов.

Днес от партията разпространиха декларация, в която се казва, че след три десетилетия СДС все още предизвиква емоция и вълнение сред хиляди сини хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" на 8 декември: Как ще управлява COVID кризата бъдещият здравен министър
"Денят започва" на 8 декември: Как ще управлява COVID кризата бъдещият здравен министър
РБ Лайпциг победи Манчестър Сити за участие в Лига Европа
РБ Лайпциг победи Манчестър Сити за участие в Лига Европа