НОВИНИ

Стоян Михалев, ДБ: Вярвам, че ще се поздравим с едно доста балансирано коалиционно споразумение

bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 07.12.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Коалиционното споразумение е за страшно много сектори, много е дълго, изготвено е чрез експертни групи. Има точки, по които имаше абсолютно съгласие. Имаше точки, които трябваше допълнително да бъдат изчиствани, защото по тях имаше известни разминавания. Имаше точки, които се оказа, че не могат да бъдат решени в конкретния сектор, коментира в "Още от деня" Стоян Михалев от "Демократична България".

По думите му в сектор "Сигурност" има някои дисбаланси, нанесени от служебния кабинет и президента Радев.

"Ние нямаме гаранция, че всички тези хора, които бяха новоназначени, отговарят на професионалните стандарти и не е лошо да се помисли за вариант за оценка на техните професионални качества, защото, вероятно, едни от тях са точно за местата си, но други не са. Това е много сложен и важен сектор и е от съществено значение някой да не го употребява за концентрация на власт", посочи той.

Според него тази тема ще стои на масата, докато не се получат гаранции за демократичния процес.

Стоян Михалев беше категоричен, че комуникационният процес, който тече в последния месец, дава много добри резултати.

"Вярвам, че ще се поздравим с едно добро и доста балансирано коалиционно споразумение, което ще бъде подписано от "Продължаваме промяната" с останалите три политически субекта поотделно", отбеляза той.

Михалев потвърди, че се очаква Министерството на правосъдието да бъде оглавено от представител на "Демократична България", както и че още две министерства "са на масата" и се разговаря за тях. Разговорите обаче не са приключили, уточни той и допълни, че когато след края на преговорите и полагането на подписи под документа всичко ще е ясно.

"Ако сме искали да правим нещо директно с БСП, можехме да го осъществим и в двата предишни парламента", отговори той на въпрос защо "Демократична България" не желае да подпише споразумение, под което стои подписът на лидера на БСП.

Михалев коментира и темата за разформироването на КПКОНПИ, като подчерта, че това е трябвало да се случи още в предишните два парламента.

"Ние сме едни от инициаторите на този процес и съвсем логично е да го продължим, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Категорична победа за Левски в "Чалъндж Къп"
Категорична победа за Левски в "Чалъндж Къп"
Румен Петков: Въпрос на часове е коалиционното споразумение да бъде финализирано
Румен Петков: Въпрос на часове е коалиционното споразумение да бъде финализирано