НОВИНИ

Исторически успех за България на олимпиадата по кореспондентен шах

bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 07.12.2021
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Кореспондентен шах е спорт, в който имаме 70-годишна традиция. Тук любопитното е, че последната партия, донесла олимпийското отличие за България, е продължила цели 5 години! Оказва се, че Министерството на спорта не знаеше за този успех.

Исторически резултат постигнаха българските представители на олимпиадата по кореспондентен шахмат тази година, които повече от достойно защитиха страната ни и донесоха титла у нас.

Един от героите ни е Николай Нинов от Пазарджик, който е единственият българин, носител на висшето звание гросмайстор както в практическия, така и в кореспондентния шах. С подобен дубъл на двете звания в света са приблизително двадесетина играчи. Освен титла, успехът има и друго измерение. Българският отбор детронира най-силния в света през последните 20 години – този на Германия.

"Все още е трудно да се осъзнае. Имахме един продължителен период на изчакване, за потвърждаване на крайното класиране, което беше меко казано излишно", коментира гросмайстор инж. Николай Нинов.

Тази разновидност на най-древната игра в света е силно любопитна. Финалната партия се играе цели 5 години, като началото е дадено през лятото на 2016 година, а съперниците разменят ходовете си по пощата.

Може би така си отива и най-романтичният период от историята на шахмата, тъй като все повече компютрите навлизат с математически анализиращи модули.

"Ние все още се борим да популяризираме това постижение по някакъв начин. Бях свидетел на форуми, в които се казваше: Добре, мъжете нещо постигнали ли са тази година? На практика се оказа, че ние сме постигнали още в края на юни. Мисълта ми е, че това е може би единствената такава титла за мъже отборна от всички спортове за тази година", допълва инж. Нинов.

"За мен е най-популярният спорт в света, защото една шахматна олимпиада се провежда с присъствието от над 200 държави за мъже и жени. Една от основните причини е отношението на държавата, защото субсидията, която получава федерацията от ММС е символична в рамките на максимум 120 и 200 хиляди лева, които не стигат даже само за участието на олимпийските отбори мъже и жени в тези надпревари", каза Димитър Славов, председател на Общински шахклуб "Майстор на спорта".

Подобно е и мнението на гросмайстор Крум Георгиев, участник на 6 олимпиади по практически шах и постигнал знаменита победа над легендата Гари Каспаров през 1980 година в Малта. Разигравайки отново тази победна партия с Ники Нинов, Крум Георгиев споделя:

"Държавата е абдикирала от своите задължения. По никакъв начин не подкрепя ведущите имена в българския шах. Достатъчно е да споменем, че когато в един момент имахме няколко световни шампиони, нито едно лице не е обезпечено от държавата", заяви гросмайстор Крум Георгиев.

Отношението на другите държави към шахмата, дори в съседна Сърбия, е достойно и уважително, макар и да нямат успехите на българите. В това ни увери олимпийския шампион Николай Нинов.

"Надявам се поне частица от това да се пренесе и у нас, понеже ние имаме не малко достижения за 2005 година вече стана дума за 5 световни шампиони едновременно, включително за жени и за мъже, което супер сила като Русия и Китай, все още само може да си мечтаят", посочва инж. Николай Нинов.

Репортер: Мария Павлова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две нови попълнения в треньорския щаб на Манчестър Юнайтед
Две нови попълнения в треньорския щаб на Манчестър Юнайтед
"Лъвиците" научиха съперничките си в Златната лига през 2022 г.
"Лъвиците" научиха съперничките си в Златната лига през 2022 г.