НОВИНИ

Започна Панаирът на книгата в НДК

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:28, 07.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
Култура
Слушай новината

48-мо издание на Панаира на книгата започна днес. Мястото на книжните срещи по традиция е в Националния дворец на културата. Тази година заради пандемията достъпът до щандовете беше след проверка на зелен сертификат и измерване на температурата.

Паралелно онлайн ще се провежда и Софийският международен литературен фестивал. Така повече хора ще имат възможност за литературни срещи.

Още в първия ден четящи хора пред щандовете не липсваха. Но бяха по-малко в сравнение с минали години.

"Миналата година не успяхме да го проведем. Тази година с много надежда и вяра го правим", каза Мая Атанасова, зам.-председател на УС на Асоциация "Българска книга".

"Книгите са преживявали и много по-големи пандемии и чуми от всякакъв вид. Книжовността е минавала през всякакви препятствия на човечеството, ще го мине и това", каза писателят Захари Карабашлиев.

Палитра от нови заглавия и любими книги от над 80 издателства ще привличат любителите на книги през следващите 5 дни.

"Най-много бих се радвала всеки да доведе по едно дете или най-малкото да му купи книга за подарък", каза Биляна Генова, директор на дирекция "Култура" към СО.

През последните месеци от бранша признават, че са в труден период. Драстично са се увеличили разходите им за производство и хартия. А вследствие на намалената данъчна ставка от 9%, по думите им, книгите са по-достъпни. Отчитат и спад в средната продажна цена на книги.

"Да си пожелаем една по-успешна година и воля от страна на държавата, най-малко да запази 9% данъчна ставка, защото това ще остави бизнеса жив. Ако нещата не се задържат в тази посока, за съжаление много от издателствата няма да ги има след 1 година", каза Петя Господинова, директор на издателство.

Надеждата на хората от бранша е временната ставка, която беше въведена като антикризисна мярка, да стане постоянна.

Вижте повече във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнище на COVID-19 в Тотнъм преди мача с Рен
Огнище на COVID-19 в Тотнъм преди мача с Рен
Небрежност е вероятната причина за пожара в училище в Карнобат
Небрежност е вероятната причина за пожара в училище в Карнобат