НОВИНИ

Втори кръг консултации при президента Румен Радев

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:13, 07.12.2021
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

Работата по коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" все още продължава, стана ясно след началото на консултациите при президента Румен Радев.

Още в началото на срещата президентът Румен Радев посочи, че "Има такъв народ" са се доказали като част от промяната в страната. И изрази надежда, че имат готовност да допринесат за решаването на проблемите в страната.

"Много избиратели виждат във вас надежда за нова и откровена политика, която назовава ясно проблемите и решенията, а не ги замита под килима. 09:04 - Убеден съм, че ангажиментът, който поехте за търсене на баланс и партньорство в едно бъдещо управление, основани на почтеността, в една политическа среда, в която невежеството и арогантността са вземали връх", заяви Румен Радев.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов увери, че ще направят всичко по силите си, за да има редовно правителство и ще бъдат предвидим партньор, защото предизвикателствата сега са много по-големи, отколкото преди 3 месеца.

"Спазваме думата си. Без политическо лицемерие ще назоваваме нещата, каквито са, ще бъдем предвидими партньори, ако останалите коалиционни партньори са. Моделът ГЕРБ и ДПС все още не е разграден и се надявам да има достатъчно здрав разум в останалите политически партии да постигнем компромиси, да уточним цели, за да има нормално правителство и обстановката в страната да се нормализира", каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

След срещата Любомир Каримански обясни кои са червените линии, които не биха прекрачили.

"Червената линия е линията на коректност, почтеност, единни стандарти и на това нещата да бъдат обсъдени коалиционно, когато се каже че се избира отбор клас А , то да бъдат положени на масата всички онези сивита, които са от отбор клас А", каза Любомир Каримански от ПГ на "Има такъв народ".

С гласуването за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт , каза президентът Радев на срещата с ръководството на Демократична България.

"Пред вас стои отговорността да поемете ангажимент към последователно отстояване от вас цели и приоритети за върховенство на правото и модернизация на страната и да покажете, че те могат и трябва да бъдат цели и приоритети на едно управление, независимо от неговата формула", каза Румен Радев.

Христо Иванов изрази надежда, че този път парламентът ще успее да излъчи редовно управление, но за него по-важното е как то ще работи след формирането му. Каза, че е положителен фактът, че новото правителство ще работи без ДПС и ГЕРБ.

"Другата възможност, което се изправя пред това управление, е рестартът на прокуратурата и на ВСС. То няма да е просто, то в някои аспекти, за да е трайно и дълбоко, ще изисква и по-големи мнозинства и тук ще бъде сложността да се намери начин това да се случи. Ние ще работим за това да има конситуционна промяна. Не просто излъчване на нов състав на инспектората и на ВСС и не просто да се опитаме да окажем обществено влияние на Иван Гешев да си подаде оставката, защото това трябва да се случи", каза Христо Иванов - председател на ПГ на "Демократична България".

От "Демократична България" ще подкрепят правителство с мандат на "Продължаваме промяната" под каква форма ръководните органи на партиите в коалицията ще решат тези дни. Христо Иванов посочи, че не бива едни центрове на властта да се заменят с други. Ще работят за това центъра на властта да не залитне вляво. Конкретни имена не коментираха, но призоваха:

"Има риск при съставяне на правителството де се получи ситуация на партийна феодализация на министерствата - да има гаранции, че това няма да се случи", заяви Атанас Атанасов.

На срещата с президента от "Демократична България" изразиха недоволство, че част от назначеният в сектор Сигурност от служебните правителства не са удачни.

Провежда се среща между "Демократична България" и "Продължаваме промяната"


Ясен ли е съставът на кабинета след консултациите на ПП и БСП

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Флашмоб в подкрепа на вестник "Труд" пред Министерството на културата
Флашмоб в подкрепа на вестник "Труд" пред Министерството на културата
Джокович беше включен за ATP Cup, въпреки ваксинационния му статус
Джокович беше включен за ATP Cup, въпреки ваксинационния му статус