НОВИНИ

Утре изслушват Минеков в НС, депутатите ще работят без зелен сертификат (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:07, 07.12.2021
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Слушай новината

Първият председателски съвет на 47-ото Народно събрание реши утре първото работно заседание да започне с изслушване на министъра на културата проф. Велислав Минеков по казуса с вестник "Труд".

Засега няма да бъде въвеждан зелен сертификат за депутатите, въпреки че темата е повдигната между председателите на парламентарни групи, но без решение. По време на обсъждането против идеята са били "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП. От "Продължаваме промяната" тепърва ще търсят експертни мнения, за да изготвят позиция.

Първи председателски съвет - диалогичен тон, доста мнения и организационни въпроси - така определи първата среща с колегите си в кабинета на председателя на 47-ото Народно събрание председателят на най-голямата парламентарна група "Продължаваме промяната".

"В момента нямаме точка в дневния ред за седмицата да се обсъжда зеленият сертификат, а относно предложението за утре, изслушването на професор Минеков, имаше предложение да се направи извънредно заседание. И така в тон на диалогичност и на това, че трябва да сме открити, ние приехме да включим точката в редовното заседание за утре", заяви Андрей Гюров.

Отхвърлиха предложението да се влиза в парламента със зелен сертификат

От ГЕРБ-СДС, които първи повдигнаха темата да се влиза само със "зелен сертификат", казаха, че според тях засега председателят няма готовност да изрази становище по темата. Те изразиха притеснение, че забавянето на коалиционното споразумение може да доведе до забавяне на сформиране на комисии.

"Със забавяне на разглеждането на Закона за държавния бюджет, както и този на НЗОК и ДОО. Това изразихме от нашата парламентарна група. Считаме, че парламента спешно трябва да заработи, защото българските граждани очакват реакция по важните въпроси и кризите, които предстоят", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

По отношение на допуск до Народното събрание само срещу сертификат ДПС ще вземе решение допълнително

"Ще видим когато се предложи в дневния ред на заседанието. Надявам се да има едно положително решение по този въпрос", каза Мукаддес Налбант - зам.-председател на НС.

БНТ: Вие тази теза ли ще защитите?

Мукаддес Налбант: Това вече парламентарната група ще реши. Еднолично не мога да кажа.

БНТ: Вашето лично мнение?

Мукаддес Налбант: Аз съм ваксинирана с трета доза и призовавам всички да го направят. Това е в интерес на всички, на нас самите, на семействата ни, на децата ни, на цялото общество.

От БСП не скриха, че са се обявили против това зеленият сертификат да стане пропуск за Народното събрание, настояват за спешна и бърза работа но бюджета и и цената на тока.

"Задължително трябва да намерим парламентарната форма от 1 януари да спрем увеличението на цената на тока за битовите потребители. Предложих на колегите да мислим за проект за решение. Ще намерим парламентарната, юридическата форма, но е много важно това решение да бъде взето до края на годината.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" не застана пред медиите. От другите участници стана ясно, че са против зеления сертификат в парламента.

"Аз не участвам в председателски съвет. В председателския съвет участват Тошко Йорданов и Ива Митева", заяви Любомир Каримански.

За "Демократична България" първият председателски съвет на 47-ото Народно събрание е бил чисто организационен.

"Срещата беше изцяло координационна, обсъждаха се оперативни въпроси. Абсолютно никакво политическо послание и съдържание не може да бъде извадено от този разговор.

БНТ: Зеления сертификат обсъждахте ли?

Корнелия Нинова: Много теми бяха повдигнати, но не се стигна до някакви решения.

Очаквана позиция срещу зеления сертификат като вход за Народното събрание изразиха от партия "Възраждане".

"Ние нашата теза сме я казали още по време на кампанията, не само за тази сграда, въобще за всички останали сгради не трябва да се допускат такива форми на дискриминация и сегрегация, защото конкретно за тази сграда, това представлява една скрита форма на държавен преврат. Как точно ще спрат хора, които са представители на народа да влизат тук. Ами ако утре решат, че вместо зелен сертификат изискване на тази ваксина трябва да има нещо друго като условия. Примерно, решат да пускат само хора, които се харесват на една част от мнозинството. Това е директна, пряка дискриминация. Няма как да се наложи", заяви Костадин Костадинов.

В утрешния пленарен ден ще бъде избрана и временна комисия за изработване на парламентарния правилник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разговорите за коалиция: Изчистват последни детайли от коалиционното споразумение
Разговорите за коалиция: Изчистват последни детайли от коалиционното споразумение
Две нови попълнения в треньорския щаб на Манчестър Юнайтед
Две нови попълнения в треньорския щаб на Манчестър Юнайтед