НОВИНИ

Обединяват Педиатрията и болница "Лозенец" (обобщение)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:03, 07.12.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Единствената детска болница у нас ще се слее с университетска болница "Лозенец".

Решението е на служебния здравен министър, а мотивът му е децата да се лекуват в по-добри условия, докато бъде изградена нова детска болница. Кацаров съобщи, че строежът в двора на "Александровска" няма да се довършва. С вече осигуреното финансиране ще бъде построена нова сграда в двора на болница "Лозенец".

Заради решението за сливане с педиатрията, медиците от бившата правителствена болница протестираха.

Проектът за изграждане на нова детска болница, одобрен от кабинета "Борисов 3" не може да бъде изпълнен, твърди служебният здравен министър.

"Сградата, която е трябвало да бъде обект на ремонт и реконструкция, не съществува в устройствения план от 2011 година. Той практически не може да бъде реализиран", заяви д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.

Стойчо Кацаров: Най-подходящото място за изграждане на детска болница е болница "Лозенец"

Кацаров обсъдил възможностите за изграждане на нова детска болница с всички заинтересовани страни.

Предвидените за изграждането на детска болница 100 милиона лева ще бъдат прехвърлени на съществуващата педиатрия. Така според Кацаров тя ще се превърне в инвеститор и ще отговаря за проекта и изпълнението му. Новата детска болница ще бъде готова след минимум 5 години.

"Тъй като децата в момента се лекуват в много лоши условия най-правилно е да реорганизираме правителствена болница", каза д-р Стойчо Кацаров.

Лекари от "Лозенец“ протестират срещу превръщането ѝ в детска болница

Медиците от болница "Лозенец" са против сливането с педиатрията.

"Нямаме нищо против да имаме детска болница, но не да се съсипе тази сграда", посочи доц. Йорданка Кузманова, педиатър в УМБАЛ "Лозенец".

"Всички клиники не са толкова големи, че да могат да отделят ресурс, че да се настанят вътре и деца", посочи доц. Дорина Асенова, декан на медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Здравният министър твърди, че "Лозенец" може да поеме всички пациенти на педиатрията и да продължи да лекува възрастни пациенти.

"Ние трябва да мобилизираме държания си ресурс с проектирането, с разчетите, с намирането на хората, които да работят в тази болница. А не да се унищожава университетската болница на Софийския университет", обяви доц. Радосвет Горнев - директор на УМБАЛ "Лозенец".

"Никога не е бил поставян въпросът да се прекратява университетския характер на новата болница", отговори д-р Стойчо Кацаров.

От болницата се опасяват, че заради сливането има опасност да не могат да правят повече трансплантации.

"Ще намали наполовина най-малкото капацитета на болницата, на лекарите които работят. Няма да има персонал достатъчно", изрази своите опасения д-р Огнян Шаламанов, координатор по трансплантации, УМБАЛ "Лозенец".

"Ние държим тя да продължи да се развива като такъв център и да извършва трансплантации на деца", допълни здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Сливането на двете болници ще отнеме най-малко половин година, каза още д-р Кацаров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре изслушват Минеков в НС, депутатите ще работят без зелен сертификат (ОБЗОР)
Утре изслушват Минеков в НС, депутатите ще работят без зелен сертификат (ОБЗОР)
Исторически успех за България на олимпиадата по кореспондентен шах
Исторически успех за България на олимпиадата по кореспондентен шах