НОВИНИ

Лекари от "Лозенец“ протестират срещу превръщането ѝ в детска болница

лекари лозенецldquo протестират превръщането детска болница
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:31, 07.12.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

"Колективът на болница "Лозенец" е изправен пред огромно изпитание", заявиха лекари от лечебното заведение, които днес се събраха на протест срещу превръщането ѝ в детска болница.

Доцент Дорина Асенова, декан на Медицинския факултет към СУ, се обяви против действията на здравния министър Стойчо Кацаров.

"Изключително сме разтревожени и ужасени от пресконференцията на господин Кацаров. Не мога да го нарека доктор. Това, което той прави с нашия факултет, персонал, с нашите бъдещи медици, е просто безумие. Това, което той прави, е плод на някакви негови икономически зависимости. Нашата кауза е тази болница да продължи да съществува, като многопрофилна болница. При нас учат над 1000 студенти. Освен че те се учат, те помагат в ковид отделенията. В България има такава тенденция да се разруши нещо и след това нещо да се създаде, а то остава незавършено", каза тя.

Лекарите се оплакаха от огромен стрес, който преживяват.

"Тези хора са подложени на огромен стрес. Вижте в какви условия се работи, как тези мъже и жени издържат по 12 - 24 часа. В тези условия се извършват абсолютно хаотични и необосновани промени, които нямат логика, нито медицинска, нито икономическа, нито стратегическа. Няма човек в България, който да не е за изграждането на детска болница. Всички ние сме за изграждането на детска болница, но тази болница трябва да бъде съобразена с това, че България е 15 години в ЕС и не е успяла да я направи. Може би сме единствената европейска страна без такава болница", казват те.

Държавният ресурс в сферата на здравеопазването трябва да е мобилизиран именно към това да се направи истинска детска болница, а не да се унищожава университетската болница на СУ", каза протестиращ лекар.

Студенти и пациентски организации също подкрепиха протеста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Под 1000 ученици от 5-и до 12-и клас в област Добрич учат онлайн
Под 1000 ученици от 5-и до 12-и клас в област Добрич учат онлайн
Изабелла Шиникова постигна трета победа в Анже
Изабелла Шиникова постигна трета победа в Анже