Стойчо Кацаров: Най-подходящото място за изграждане на детска болница е болница "Лозенец"

от БНТ
11:00, 07.12.2021
Чете се за: 01:42 мин.
Още
живо министър кацаров локдаун
Слушай новината

Проектът за изграждане на детска болница в двора на Александровска не може да бъде използван, това е било ясно в началото. Сградата не съществува в устройствения план от 2011 година, каза на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров. Не сме се отказали от идеята да се строи нова детска болница, ковид вълната премести акцента ни в друга насока, но сега отново този въпрос е належащ, коментира здравният министър.

Най-подходящото място за изграждане на детска болница е болница "Лозенец". По-хубаво място едва ли може да си представи човек. Проверихме, че няма пречки там да бъде изградена детска болница, допълни Кацаров.

По думите му, ако сега не се предприемат мерки, нещата ще останат без промяна поне още 5 години. Затова се реорганизира правителствена болница, за да може децата, които се лекуват в педиатрията, да бъдат преместени в болница "Лозенец".

183 са леглата в болница "Лозенец", използваемостта е под 50% процента. Там има капацитет да бъдат приети всички легла на специализираната детска болница. За да се случи това нещо, ще има ремонтни дейности, реорганизация, това ще изисква време.

Министър Кацаров каза още, че болница "Лозенец" ще запази многопрофилния си характер. Не е поставян и въпросът да се прекратява университетския статут на новата болница.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Украински борец взе български паспорт
Украински борец взе български паспорт
САЩ официално обявиха дипломатически бойкот на Игрите в Пекин
САЩ официално обявиха дипломатически бойкот на Игрите в Пекин