НОВИНИ

Разговорите за коалиция: Изчистват последни детайли от коалиционното споразумение

Александър Марков
от Александър Марков
18:15, 07.12.2021
Чете се за: 06:52 мин.
У нас
Слушай новината

Ще има ли коалиционно споразумение? Оказва се, че все още се работи по документа между евентуалните четирима коалиционни партньори. БСП обяви, че вече няма забележки по текста и се очаква тази вечер да получи окончателното споразумение. "Демократична България" ще решат дали да го подпишат до утре вечер, а "Има такъв народ" все още искат корекции.

След края на двудневните консултации при президента Румен Радев стана ясно, че "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" са пред финализиране на коалиционното споразумение. Потенциалните бъдещи партньори в управленската коалиция залагат първо на политиките, а след това на персоналните решения.

И последните противоречия в коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната" и БСП за България вече са изчистени, обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"Между нас и мандатоносителя няма разминаване. Чакаме одобрението от другите евентуални коалиционни партньори, за да сме сигурни, че всичко е решено окончателно, и ще свикаме Националния си съвет", каза Корнелия Нинова, лидер на "БСП за България".

По искане на Левицата са добавени още социални мерки. След като БСП получи окончателния вид на споразумението, ще свика Националния си съвет.

"Ние ще го насрочим в момента, в който получим от мандатоносителя окончателния вариант на споразумението. Говорихме и от сутринта с колегите, те уверяват, че днес до края на деня ще го имаме в окончателен вид. Ще го изчакаме", допълни Нинова.

Ще се изчистват финалните детайли по споразумението, потвърдиха и от "Продължаваме промяната".

"Очакваме в рамките на часове или дни в най-скоро време да имаме окончателно споразумение. Широк хоризонт", посочи Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

До края на деня се очаква прогрес в преговорите. Персоналният състав и постове в евентуалния бъдещ кабинет са все още предмет на разговори.

"Реалистично казахме, че тази седмица очакваме да получим мандат и следващата да го представим изпълнен", обясни Андрей Гюров.

От "Има такъв народ", които влязоха първи на консултациите при президента Румен Радев, също обявиха, че доуточняват коалиционното споразумение и обявиха червените си линии.

"Червената линия е линията на коректност, почтеност, единни стандарти и на това нещата да бъдат обсъдени коалиционно, когато се каже, че се избира отбор клас А, то да бъдат положени на масата всички онези CV-та, които са отбор клас А", каза Любомир Каримански от ИТН.

"Моделът ГЕРБ и ДПС все още не е разграден и се надявам да има достатъчно здрав разум в останалите политически партии да постигнем компромиси, да уточним цели, за да има нормално правителство и обстановката в страната да се нормализира", коментира Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

"Демократична България" също дадоха заявка, че и последните въпроси по текста са изчистени.

"Става забавяне по наша вина, и то става забавяне изключително по технологични причини", обясни Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

"Изобщо не става дума за някакви различия, моля без спекулации в това отношение", допълни той.

И макар да избягваха въпроса за разпределението на министерства, по-рано пред БНТ оттам потвърдиха, че ще получат три министерства: на екологията, чийто министър ще бъде вицепремиер, като се очаква това да бъде Борислав Сандов, на правосъдието и това за електронното управление.

"Портфолиото ще бъде такова. Вицепремиерската част ще бъде свързана с управлението на зелената сделка, зелената трансформация на нашата икономика. Това ще е по съвместителство с МОСВ", поясни Борислав Сандов, "Демократична България".

Пред държавния глава Румен Радев "Демократична България" увери, че ще бъде гарант за запазване центристката насоченост на евентуалното бъдещо управление и на приоритетите за промяна в основния закон заради ВСС и главния прокурор. Предупредиха за принципа на разпределяне на министерства.

"Има риск при съставяне на правителството да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства. Предупредили сме за това мандатоносителя и ще направим необходимото в корекция в коалиционното споразумение, да има гаранции, това да не се случи", каза Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България".

Именно ангажимента на "Демократична България" към върховенството на правото, подчерта президентът Румен Радев в разговорите с тях.

"Пред Вас стои отговорността да поемете ангажимент към последователно отстояваните от Вас цели и приоритети за върховенство на правото и модернизация на страната и да покажете, че те могат и трябва да бъдат цели и приоритети на едно управление, независимо от неговата формула", заяви президентът Румен Радев.

Преди да реши дали ще подкрепи или не евентуален бъдещ кабинет, "Възраждане" иска да разбере приоритетите му. Оттам посочиха условията, при които биха гласували против.

"Ако приоритетите му са продължаване на всички тези мерки, които в момента служебният кабинет наложи, ако приоритетите му са да търси безпринципен компромис или въобще какъвто и да било компромис по темата "Македония", ако иска да въведе еврото в България от 01.01.2024 г., ако смята да продължава унизителна българска външнополитическа зависимост от чужди държави - няма как да подкрепим такъв кабинет", категоричен бе Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане".

От "Възраждане" поискаха и отмяна на зеления сертификат.

По темата работиха Александър Марков, Вера Александрова, Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Злато и бронз за България в първия ден от Световното по вдигане на тежести в Ташкент
Злато и бронз за България в първия ден от Световното по вдигане на тежести в Ташкент
Утре изслушват Минеков в НС, депутатите ще работят без зелен сертификат (ОБЗОР)
Утре изслушват Минеков в НС, депутатите ще работят без зелен сертификат (ОБЗОР)