НОВИНИ

Специално: Бившият директор на ЦРУ Джон О. Бренън пред БНТ

bnt avatar logo
от БНТ
20:28, 07.12.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият директор на ЦРУ Джон О. Бренън даде специално интервю за БНТ. Според него в българските служби работят хора с висок професионализъм и талант, но корупцията подкопава тяхната ефективност.

Бренън е съветник на президента Обама по вътрешна сигурност и контратероризъм и после става шеф на ЦРУ. Той е специалист по Близкия изток и участва в операцията по залавянето на Осама Бин Ладен.

Евгения Атанасова: Г-н Бренън, трябваше ли САЩ да останат в Афганистан по-дълго? Изобщо длъжна ли е страната Ви да бъде световен "пазач"?

Джон О. Бренън: С дълбоко разочарование гледах как приключиха 20 години работа и усилия в Афганистан и талибаните си върнаха контрола. Не смятам, че Съединените щати трябва да бъдат световен пазач, но вярвам, че могат да използват силата си за добри цели и да използват своята власт - политическа и икономическа, дори военна, когато е необходимо. Не бива да се опитваме да се намесваме в политическите работи на други държави, когато подобно нещо не е поискано от нас.

Евгения Атанасова: Случвало ли се е в разузнавателната Ви работа да имате досег със службите на България?

Джон О. Бренън: Пътувах до София през 2012 г. Беше около седмица след експлозията в Бургас, когато петима израелци и един българин бяха убити при терористична атака на Хизбула. По това време имах интензивни взаимодействия с българските служби. Много от работещите в сферата на разузнаването и сигурността в България притежават висок професионализъм и талант. За съжаление, смятам, че политиката и корупцията са намесени в работата на българското разузнаване и сигурност, което за жалост понякога подкопава тяхната ефективност.

Доналд Тръмп налага безпрецедентна забрана за достъп на Бренън до личните му архиви в ЦРУ, но въпреки това бившият директор на разузнавателната агенция написа автобиографията си, която вече е и на българския пазар

Цялото интервю на Евгения Атанасова с Джон О. Бренън гледайте в следващите два дни от 16.40 ч. в предаването "Светът и ние"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови по-високи санкции за замърсителите на въздуха в Пловдив
Нови по-високи санкции за замърсителите на въздуха в Пловдив
Хебър загуби гейм за първи път през сезона, но надви ЦСКА
Хебър загуби гейм за първи път през сезона, но надви ЦСКА