НОВИНИ

Два часа продължи виртуалната среща между Байдън и Путин

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:35, 07.12.2021 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Виртуална среща между лидерите на две от държавите суперсили. Малко над два часа видеоконферентен разговор между Джо Байдън и Владимир Путин. Основна тема е била нарастващато напрежение между Москва и Киев.

С дружелюбни поздрави започна видеоразговорът между двамата лидери.

Владимир Путин, президент на Русия: Здравейте, господин президент!
Джо Байдън, президент на САЩ: Добър ден! Радвам се да се видим отново. Последния път на срещата на Г-20 не успяхме. Но се надявам следващия път да се срещнем на живо!

Започна виртуалната среща Байдън - Путин

Преди срещата от Кремъл коментираха, че не очакват пробив в отношенията с Вашингтон.

Източници от Белия дом очакваха Байдън да отправи предупреждение към Путин, че евентуални военни действия срещу Украйна, няма да бъдат оставени без последствия.

Според източници от американското разузнаване Русия планира в началото на следващата година да започне настъпление срещу Украйна със 175 000 войници. Киев твърди, че Русия вече е струпала около 100 хиляди войници по общата им граница. Москва категорично отхвърля всякакви намерения за инвазия.

Русия не трябва да предприема инвазия, ако Владимир Путин иска да потече газ по "Северен поток-2", заяви след видеовръзката съветникът по националната сигурност Джон Съливан.

Според него сега Вашингтон е готов да предприеме действия, до които не е прибягнал през 2014 г. САЩ планират да отговорят положително на очаквано искане от съюзниците за разполагане на американски воини в случай на руско нахлуване в Украйна, отбеляза още Съливан. Той уточни, че президентът Байдън не е направил отстъпки по начина на вземане на решения за членството в НАТО. Путин е поискал правни гаранции срещу разширението на Алианса.

Позицията на Путин за разговора беше да настоява за уверението на Съединените щати, че няма да позволят на Украйна да се присъедини към НАТО, и че НАТО няма да се разширява на Изток.

Преди срещата Байдън е координирал с европейски лидери позицията на Вашингтон спрямо Русия. Германия, Великобритания, Италия и Франция са потвърдили подкрепата си за териториалната цялост на Украйна.

Сред възможните санкции, които могат да бъдат наложени на Русия, са ограничаване на конвертирането на руската рубла и дори блокиране на достъпа на Русия до системата за финансови плащания SWIFT.

Със сдържани реакции в Москва и Киев проследиха срещата.

"По някакъв начин трябва да намалят риска от "гореща война". Но не смятам, че ще излезе нещо смислено от срещата", твърди Владимир Булатов, жител на Москва.

"Обикновено на такива срещи не се вземат големи решения", заяви Руслан Лапук, жител на Киев.

Разговорът между Путин и Байдън се проведе по защитен видеоканал, специално създаден за комуникация между лидерите на двете държави. Използва се за първи път, независимо, че изграден отдавна.

Днешният разговор е вторият между Байдън и Путин тази година. Първата им среща беше на 16 юни в Женева.

Тази вечер Джо Байдън е запознал с позициите на разговорите европейските съюзници, а в четвъртък ще информира и украинския президент Зеленски. Владимир Путин е предложил двете страни да вдигнат всички ограничения, наложени върху дипломатическите им мисии.

По темата работиха: Биляна Бонева и Мартин Гицов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови 50 положителни проби на менингококова бактерия в столичната 37-а детска градина
Нови 50 положителни проби на менингококова бактерия в столичната 37-а детска градина
Нови по-високи санкции за замърсителите на въздуха в Пловдив
Нови по-високи санкции за замърсителите на въздуха в Пловдив