НОВИНИ

Има задържани за незаконно получаване на евросредства

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:03, 12.02.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Спецпрокуратурата разследва незаконно получаване на средства от ЕС по мерки администрирани от държавен фонд "Земеделие". Има задържани. Претърсени са имоти в София, Годеч и Костинброд.

До момента са извършени общо 18 броя претърсвания на адреси в София, Годеч и Костинброд. Иззета е основно документация от служебни помещения както от община Годеч, така и от Агенцията по безопасност на храните. Има задържани лица за срок от 24 часа. От прокуратурата отказват повече информация по случая. Според източници близки до разследването става въпрос за източване на евросубсидии, свързани с животновъдство. Не е ясно обаче за какви суми става въпрос.

От съобщението на държавното обвинение по случая става ясно, че спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство за незаконно получаване на средства от фондове на Европейския съюз, основно по мерки администрирани от Държавен фонд „Земеделие“. Обект на проверки е и Областната дирекция по безопасност на храните - София област, където освен от прокуратурата влязоха и от антикорупционната комисия.

Освен в София са претърсени и адреси в Годеч и Костинброд. Иззети са множество книжа, документи и парични суми. Все още няма официални данни какво е престъплението, което се разследва. Според непотвърдени информации тази сутрин на разпит в спецпрокуратурата се е явил кметът на Годеч Радослав Асенов. Според източници, близки до разследването, случаят е свързан със субсидии за животновъдно стопанство, с което има връзка Асенов. През целия ден телефоните в общината даваха свободно, а кметът не беше открит за коментар.

Стопанството е било проверявано от областната дирекция по безопасност на храните с директор д-р Леонид Лавчев, който според източници от разследването е бил жури в дефиле на коне в общината. Името на д-р Лавчев нашумява през 2009 г., когато е задържан за рекетиране на мандра в Хасковско. Тогава заемал поста заместник-директор на Националната ветеринаро-медицинска служба.

Сигналът тогава е подаден от директора на ДВСК - Хасково д-р Христо Вълчанов. Той е бил принуждаван от Лавчев да прави проверки на частна фирма и по този начин собствениците ѝ да бъдат изнудени за пари. Няколко месеца по-късно Лавчев е пуснат под гаранция от 15 000 лева. След години по съдебните инстанции изходът от делото все още не е ясен.

Опитахме се да се свържем с д-р Лавчев, но и той не отговаряше на служебния си телефон.

От Агенцията по безопасност на храните заявиха, че докато тече разследването няма да коментират случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в отношенията Брюксел - Москва, Навални отново на съд за клевета
Напрежение в отношенията Брюксел - Москва, Навални отново на съд за клевета
Фалшиви новини за починали у нас след поставяне на ваксина срещу COVID-19
Фалшиви новини за починали у нас след поставяне на ваксина срещу COVID-19