НОВИНИ

Без нови ограничения в Унгария, планират ваксинационен паспорт за COVID-19

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:58, 12.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ръстът в броя на заразените с коронавирус в Унгария вероятно е следствие на разпространението на варианта, открит първо във Великобритания, заяви премиерът Виктор Орбан.Правителството в Будапеща планира да ускори имунизационната програма с използването на руски и китайски ваксини и въвежда документ за имунитет за получилите инжекция или преболедували Ковид-19. Аналогичен документ планира и Израел - една от страните с най-успешна ваксинационна програма в света.

Унгария няма нужда от допълнителни ограничения, тъй като ускореното имунизиране с руски и китайски ваксини ще спре разпространението на патогена през идните седмици, отбеляза премиерът Орбан.

Страната първа в ЕС одобри препарата на Русия, след това даде зелена светлина и за китайската инжекция на "Синофарм", използвана и в съседна Сърбия.

Унгария ще издава специален документ на получилите ваксини или преболедувалите Ковид-19. Премиерът Орбан не изключи той да дава специални права като посещение на хотели и ресторанти.

Надяваме се, че този документ ще помогне за връщане към нормален живот възможно най-бързо. Правителството още не е решило какви предимства ще имат притежателите на документа, каза Гергели Гюляс - началник-канцелария на унгарския премиер.

Заведенията в Унгария са затворени от ноември и сервират само за вкъщи, в страната е в сила вечерен час от 21 часа. Малко над 300 000 унгарци вече са получили първа доза на "Пфайзер" или "Модерна". От няколко дни Унгария прилага и инжекцията на "Астра Зенека".

Израел и ОАЕ са първенци по имунизирано население

Междувременно, след около две седмици Израел ще разреши на хората с документ за ваксинация или преболедувалите болестта да отсядат в хотели и да използват фитнес-зали.

Очаква се учителите без документ да бъдат тествани на всеки 48 часа.

Израел вдигна част от ограниченията срещу заразата и отвори някои детски градини и начални училища в райони с относително ниска заболеваемост или при ваксинирани 70% от населението над 50-години.

В райони, където училищата остават затворени, правителството разрешава учебна дейност на открито с участието на до 10 души.

Постепенното излизане на еврейската държава от трето затваряне стана възможно след рекордни мащаби на ваксинация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АБВ се регистрира в ЦИК за участие в изборите
АБВ се регистрира в ЦИК за участие в изборите
Задържаха двама при опит да напуснат страната с откраднато "Порше"
Задържаха двама при опит да напуснат страната с откраднато "Порше"