НОВИНИ

Израел и ОАЕ са първенци по имунизирано население

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:33, 05.02.2021
Чете се за: 03:50 мин.
Общество
Слушай новината

Извън Европа някои страни вече говорят дори за край на ваксинационния план. В Израел повече от половината население вече е имунизирано и властите обмислят специални преференции за ваксинираните.

В Обединените арабски емирства пък обсъждат вариант да ваксинират и туристите, които пристигат в държавата и желаят да бъдат имунизирани.

Каква е организацията в две от най-бързите страни по темпо на ваксиниране - разказ на две българки - в Обединените арабски емирства и в Израел.

По темпо на ваксиниране те са от първенците. Израел даде заявка, че ще е първата страна, която ще пребори този вирус с ваксини. Започна с лекарите, след това с хората над 60, над 50 и над 35. Сега е на етап - всички желаещи.

"По разни спортни зали - страхотно организирани. По 17-18 едновременно да могат да се ваксинират", разказа директорът на Българския културно-информационен център в Израел Рина Бакалова.

В Обединените арабски емирства също имало ред за ваксиниране - първо с лекарите. Но този ред не се спазвал.

"Да ви кажа честно, не беше така строг ред само за учители и за лекари, беше за всеки, който пожелае", каза д-р Лали Патаридзе, която е педиатър в Обединените арабски емирства.

И двете страни се запасиха достатъчно рано и с достатъчно много ваксини.

Премиерът на Израел се закани, че до края на март с ваксините ще е приключено.

"Получаваме смс-и. Всеки, който желае - да се обади на съответния телефон", разказа директорът на Българския културно-информационен център в Израел Рина Бакалова.

И ако се движат със същото темпо, март е реалистичен срок. В Обединените арабски емирства пък вече обсъждат идеята да ваксинират и туристи.

"Много мои пациенти, които идват тук за няколко месеца през зимата само живеят като туристи - не работят. Питаха ме. Предполагам, че ще започваме да ги ваксинираме също", каза д-р Лали Патаридзе, педиатър в Обединените арабски емирства.

И макар че двете страни си приличат по темпо на ваксиниране, се различават по един съществен въпрос - избора на ваксина.

"Ако някой желае друга ваксина, може да се обажда по други центрове, където има и може да получи тази, която той желае", каза д-р Лали Патаридзе, педиатър в Обединените арабски емирства.

"Не - при нас няма възможност за избор на ваксината. Тук никой не се интересува коя е ваксината", каза директорът на Българския културно-информационен център в Израел Рина Бакалова.

И докато в Дубай засега ваксината не носи нищо освен антитела, в Израел обмислят начин ваксинираните да получат повече права.

"Трябва да получим някакъв вид зелен паспорт. Говорят, че като отворят театри, концерти ще може да се влиза с този документ", каза Рина Бакалова.

Най-бързите страни бързат не за да са първи в класацията. А за да запазят туристите към Дубай. И да отворят магазините в Израел, които вече 170 дни са заключени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 има драстично въздействие върху децата
COVID-19 има драстично въздействие върху децата
Българи се оказаха под карантина, въпреки че са предоставили отрицателен PCR тест
Българи се оказаха под карантина, въпреки че са предоставили отрицателен PCR тест