НОВИНИ

Много ветровито през целия ден, идва още по-студено време

bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 12.02.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се предупрежденията за опасно силен вятър. 120 км/ч достигнаха поривите в Пазарджик, около 100 км/ч в Хасково и Сливен, около 90 км/ч в Североизточна България. И в следобедните часове ще остане много ветровито, с умерен и силен северозападен вятър.

Ще има променлива облачност, често намаляваща до слънчево време. Максималните температури ще са между минус 2° и 3°, в София - не повече от минус 2°, само в Сандански - около 5° .

Още по-студено ще бъде времето през следващото денонощие. В цялата страна е в сила предупреждение от първа степен за много ниски температури, като в почти цялата страна и максималните ще останат под нулата.

Тази нощ в повечето райони ще е предимно ясно, но след полунощ от югозапад ще започне заоблачаване. Минималните температури ще са между минус 9° и минус 4°, в София - минус 10°.

Максималните - от минус 4° до 1°. Облачността ще продължи да се увеличава и по-късно след обяд в Югозападна България ще завали сняг. Северозападният вятър ще отслабне, само в Дунавската равнина и в Източна България ще остане до умерен.

Студено и ветровито ще се задържи времето в планините. Ще духа умерен северозападен вятър, който в повечето райони постепенно ще отслабва. Но по най-високите и открити части ще остане силен с посока запад. Температурите по най-високите върхове ще паднат до минус 14°.

Повишена опасност от лавини в Пирин през уикенда

В планинските курорти - от минус 10° на Алеко, минус 7-8° в Боровец и Пампорово до минус 4° в Банско. Облачността ще е значителна и на много места ще превалява сняг. Опасността от лавини извън ски зоните в курортите остава много висока.

През нощта срещу неделя и в неделя снеговалежите ще обхванат по-голямата част от страната, ще се натрупва и снежна покривка. Вятърът отново ще се усили и застудяването ще продължи. По високите части на планините ще бъде много студено и там са възможни измръзвания. През нощта срещу понеделник валежите ще спират и в понеделник ще е предимно слънчево. Сутрешните температури ще са още по-ниски, особено в югозападната част от страната, до около минус 15°. И през следващите дни, дори максималните стойности в повечето райони ще останат отрицателни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атлетик Билабао и Леванте оставиха всичко за реванша
Атлетик Билабао и Леванте оставиха всичко за реванша
Петър Занев: Губим точки срещу непретенциозните отбори и това ни изяжда главата
Петър Занев: Губим точки срещу непретенциозните отбори и това ни изяжда главата