НОВИНИ

Москва е готова да скъса отношенията си с EС в случай на санкции

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 12.02.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Русия
Слушай новината

Москва е готова да скъса отношенията си с Европейския съюз, ако Блокът наложи тежки икономически санкции на Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю, части от което беше публикувано на сайта на министерството.

Това би се случило, ако властите в страната забележат още веднъж, „че в някоя област се трупат санкции, които създават риск за нашата икономика, включително в най-чувствителните области”.

„Да, ние не искаме да се изолираме от света, но трябва да бъдем готови за това. Ако искаш мир, готви се за война”, цитира Лавров известната латинска максима.

Отношенията между Брюксел и Москва са обтегнати след ареста и пращането в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални и демонстративното изгонване на трима европейски дипломати от Русия.

Това предизвика критика от страна на Европейския съюз, САЩ и Великобритания. Берлин, Варшава и Стокхолм обявиха, че на реципрочна основа ще изгонят трима руски дипломати. Върховният комисар на ЕС по външни работи Жозеп Борел обвини властите в Русия в липса на готовност за диалог. Според него, Европа и Русия се движат в различни посоки. Той заяви, че Русия вижда в демократичните ценности заплаха за съществуването си. Борел възнамерява да предложи въвеждането на санкции срещу Русия, като този въпрос ще бъде обсъден от външните министри на държавите-членки на ЕС на 22 февруари.

Междувременно в Москва при засилени мерки за сигурност започна заседание по делото срещу Навални.

Руският опозиционер е обвинен за клевета срещу ветеран от войната. Ако бъде признат за виновен, критикът на Кремъл може да бъде глобен или лишен от свобода. Навални вече излежава ефективна присъда от близо три години по дело за измама.

А тази нощ е бил извършен обиск в московския офис на Навални след сигнал, че там се разпространява порнография. Акцията е втора само за този месец. За нея съобщиха сътрудници на опозиционера.

Иззети са компютри и друга техника, а от екипа на Навални нарекоха действията "пореден обир и репресия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Квалификант отстрани поставения под №8 на Australian Open
Квалификант отстрани поставения под №8 на Australian Open
Вятър с пориви до 100 км/ч в Русе
Вятър с пориви до 100 км/ч в Русе