НОВИНИ

Показаха машините, с които ще гласуваме на изборите

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:19, 12.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
Политика
Слушай новината

Първите машини за вота вече са в България, а останалите най-вероятно ще бъдат доставени предсрочно. Това ще бъде най-масовото досега машинно гласуване у нас - с 9600 устройства. За сравнение - на евровота бяха 3000. Машинен вот у нас ще има в секциите с 300 и повече гласоподаватели.

От Тайван, където са произведени, до България, куфарите с първите машините за вота вече са подредени в охраняем склад. 3000 от всички 9600 вече са били у нас - на евроизборите. Останалите са чисто нови.

Очаква се машините за гласуване да бъдат сертифицирани до средата на март

"Процесът започва следващата седмица по одитиране на машините както хардуерно, така и софтуерно, така и функционално, така и от гледна точка на киберсигурност. Със сигурност може би към средата на март ще бъдат одитирани и надяваме се одобрени", обясни Веселин Тодоров - управител на дружеството „Сиела Норма".

Уверението - машините са сигурни. Възможност за злоупотреба няма.

"Много по-сигурни са от традиционните хартиени класически способи за гласуване - те имат много степени на защита. Можем да кажем на четвърта степен по-голяма сигурност", заяви Веселин Тодоров.

На вота ще се гласува с три карти. Те активират машината. С една от тях не може да се гласува два пъти последователно. Бюлетината на машината ще бъде същата като хартиената. Машината дава възможност за проверка и корекция на избора.

"Разпечатките с гласа на гласоподавателя ще излизат от горния процеп над екрана, а картата, с която ще се активира машината за гласуване ще се пъха в долния процеп под екрана", каза Явор Иванов от „Сиела Норма".

Разпечатката съдържа само подадения глас и QR код за машинно разчитане на информацията.

"Хартията е непрозрачна, разпечатката излиза с информацията към монитора, така че не се вижда. На картите памет ще бъдат записвани подадените гласове", разясни Явор Иванов.

В деня на изборите един техник ще отговаря за не повече от 10 секции. Ако той не се справи с повредена машина, ще звъни на колцентър. Ако и след това машината не се оправи - вотът ще продължи изцяло на хартия.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради вечерен час в Мелбърн: Изгониха публиката от мач на Джокович
Заради вечерен час в Мелбърн: Изгониха публиката от мач на Джокович
"Атака" поиска смяна на състава на ЦИК
"Атака" поиска смяна на състава на ЦИК