НОВИНИ

Имаме готовност да получим 1 млн. ваксини на "Пфайзер" от допълнителните количества, договорени от ЕК

имаме готовност получим млн ваксини пфайзер допълнителните количества договорени
bnt avatar logo
от БНТ
15:44, 23.03.2021
13948
Чете се за: 01:45 мин.
Здраве
Слушай новината

Днес приключва последната среща на ниво експерти, където България участва и където се обсъждат разпределението на допълнителните количества 10 млн. ваксини, договорени от ЕК.

България от тези 10 млн. ваксини има готовността да получи 1 милион. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред журналисти в Ямбол.

"Допълнителното количество ваксини, които ние ще поръчаме на "Пфайзер", са милион и половина. Ще се опитаме доставките, които са за четвъртото тримесечие, да ги изместим за второ тримесечие. Затова преговаряме на експертно ниво и премиерът на високополитическо ниво, и сме напът да се реализира", каза здравният министър.

По отношение на производството на ваксини в страната, министър Ангелов уточни, че става въпрос на една инициатива на ЕС - създаване на инкубатор HERA.

Той включва обединяването на всички държави членки на политическо, експертно и регулаторно ниво. Всяка една държава ще може да кандидатства с производствените си мощности, които има. Задача на регулаторните органи е да се създаде бърз процес на тази регуларизация, като законовите срокове бъдат максимално намалени и политическото ниво в държавата да осигури финансиране на тези мощности, за да бъдем актуални на европейско ниво.

"Ние ще се възползваме от това. Знаете, че България има изключителен опит в производството на ваксини и се надяваме да бъдем одобрени в тази посока", каза министърът, но не се ангажира със срокове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията по досиетата обяви кои кандидат-депутати са свързани с Държавна сигурност
Комисията по досиетата обяви кои кандидат-депутати са свързани с Държавна сигурност
Министър Ангелов: Родилка, новородено и две бременни са с COVID-19 в Ямболската болница
Министър Ангелов: Родилка, новородено и две бременни са с COVID-19 в Ямболската болница