НОВИНИ

Имке Клеверинг и Вероник Меестер донесоха трети златен медал за Нидерландия в гребането

Нидерландките доминираха от самото начало на дисциплината двойка без кърмчия и в нито един момент не позволиха лидерската позиция да им бъде отнета.

Имке Клеверинг и Вероник Меестер
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:24, 02.08.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Имке Клеверинг и Вероник Меестер спечелиха златния олимпийски медал в дисциплината двойка без кърмчия в гребането при жените. Нидерландките доминираха от самото начало до финала и в нито един момент не позволиха лидерската позиция да им бъде отнета. Напротив – през всичките 2000 метра те увеличаваха постепенно аванса си и в крайна сметка завършиха с време 6:58.67 минути.

На 2-то място се нареди съставът на Румъния, който започна като 5-ти в подреждането, но малко по малко вдигаха темпото. След атака в последните 300 метра те изпревариха отбора на Австралия и грабнаха сребърния медал с време от 7:02.97 минути.

Австралийките, които в началото дори претендираха за върха, в крайна сметка останаха на третото място с 7:03.54. След тях се класираха САЩ на 4-то място и Литва на 5-то, а лодката на Гърция приключи последна.

Златото за Клеверинг и Меестер е петият медал за тима на Нидерландия по гребане. По-рано през седмицата златото беше спечелено в двойки скул (мъже) и без рулеви (жени), а двойки скул (мъже) и двойки скул (жени) взеха сребро.

"Целта, която националният селекционер Еелко Меенхорст си постави - поне два златни медала - вече беше постигната. На последното световно първенство Холандия спечели пет златни и три сребърни медала", отбелязва националната телевизия НОС.

Златото на двойки е втори олимпийски медал за Клеверинг и Меестер. На Игрите в Токио през 2021 г. те вече спечелиха олимпийско сребро в четворка без кърмчия, като по това време караха в екипаж с Каролиен Флорийн и Елън Хогерверф.

Любопитното е, че в сравнение с Игрите в Токио преди три години, сега единственият тим, който запази мястото си на финала, е този на Гърция. Тогава титлата отиде у отбора на Нова Зеландия, следвани от Руския олимпийски комитет и Канада.

Класиране в гребането, двойка без кърмчия (жени):

1. Нидерландия (Имке Клеверинг; Вероник Меестер) - 6:58.67 минути
2. Румъния (Йоана Врънчяну, Роксана Ангел) - 7:02.97
3. Австралия (Джес Морисън, Анабел Макинтайър) – 7:03.54

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митрополит Киприан ще оглави божествена св. литургия в Потопената църква край яз. "Жребчево"
Митрополит Киприан ще оглави божествена св. литургия в Потопената църква край яз. "Жребчево"
Пуснаха движението на АМ "Тракия" след жестоката катастрофа
Пуснаха движението на АМ "Тракия" след жестоката катастрофа