НОВИНИ

Имунитетът на Бойко Борисов: Много от политическите сили призоваха да се откаже от него (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:07, 31.05.2023
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината
  • Борисов няма да се откаже от имунитета си
  • От "Продължаваме Промяната" виждат активизиране на прокуратурата
  • Все още няма искане на главния прокурор за сваляне на имунитета

Бурни политически реакции за имунитета на Борисов и втория мандат на ПП-ДБ. Борисов каза, че няма да се откаже от имунитета си и съзря опит да се провали съставянето на редовно правителство. Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че няма притеснения за разследването "Барселонагейт". Мнозинството от политическите сили го призоваха да се откаже от имунитета си.

Борисов смята, че плаща цената на съдебната реформа. И от ПП виждат активизиране на прокуратурата и то в момент, в който двете най-големи формации преговарят за кабинет. "Възраждане", БСП, ИТН и независимия Радостин Василев призоваха Борисов да даде имунитета си доброволно. Но той не възнамерява да се откаже от него.

Лидерът на ГЕРБ отново повтори, че не е имал, няма и няма и да има имот в Испания. Бойко Борисов смята, че плаща цената за съдебната реформа. Видя атака срещу себе си и ПП.

"Аз две години бях без имунитет. Две години. Защо вчера поискаха моя имунитет. Що вчера, не преди един месец - целта е да няма правителство - ясно и точно. Съдебната реформа си има цена - от 2009 година съдебна реформа нема. В момента, в който ние приехме закона, в който има контрол над главния прокурор, изведнъж се раздвижиха със страшна сила. Започнаха атаката веднага по партията на промяната, за да блокират всякакви разговори", заяви Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ.

Бойко Борисов обяви, че няма да се откаже от имунитета си и няма имот в Барселона

И кандидатът за премиер Николай Денков видя в поискания имунитет на Борисов активизиране на прокуратурата:

"Когато на някой му поискат имунитета, трябва той да реши ще го даде ли или не. Ако на мен ми го поискат, аз ще си го дам без да се замисля. От там нататък трябва да се внимава да не се използва прокуратурата като бухалка. Това, което виждаме е едно активизиране на прокуратурата и то да няколко дни свърши повече работа отколкото за последната една две години. В момента, в който решихме да направим правителство, което да изпълнява програма и видяхте какво се случи."

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обърна към Борисов:

"Ние още вчера призовахме Бойко Борисов да реши този проблем и да се откаже и от имунитета си, както постъпих и аз, както постъпват и други в този случай."

Костадинов призова лидера на ГЕРБ сам да се откаже от имунитета си

В отговор на въпрос за имунитета на Борисов, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи ситуацията в държавата като много сериозна:

"Свидетели сме на тотален разпад на държавата. И в един момент в тази ситуация наблюдаваме война между институциите и между различните власти."

В позиция председателят на БСП Корнелия Нинова призова Бойко Борисов да си даде сам имунитета и щом твърди, че е невинен, да го докаже в един прозрачен съдебен процес:

"Борисов да си даде сам имунитета. Щом твърди, че е невинен, да го докаже в един прозрачен съдебен процес. Ако не се откаже сам от имунитета си, означава, че страхливо се крие от правосъдие. При положение, че се стигне до гласуване, ние ще гласуваме за свалянето му."

Корнелия Нинова призова Борисов да си даде имунитета и да докаже, че е невинен

"Това са го правили десетки народни представители, когато считат че са невинни. Когато считат, че са виновни се крият зад тези 4 стени", каза Георги Свиленски - депутат от ПГ на БСП.

Ако се стигне до гласуване в зала, от ляво ще подкрепят свалянето му. Лидерът на ИТН Слави Трифонов написа във Фейсбук, че Бойко Борисов отказва да си даде имунитета, а ПП го бранят с голи гърди. Изглежда сюрреалистично, но е факт, пише още Трифонов и допълва, че цялата концепция за създаването на ПП е "анти-Бойко". От ИТН биха гласували в зала имунитетът на Борисов да падне.

Слави Трифонов: Борисов трябва веднага да си даде имунитета

"Ние сме казали, че никой не е над закона и ако има доказателства - дали се казва на Радостин Василев или Бойко Борисов трябва да си носят отговорност за действията", каза Станислав Балабанов - депутат от ПГ на ИТН.

По-добре късно, отколкото никога - така независимият Радостин Василев коментира поискания имунитет:

"В крайна сметка трябва в един момент прокуратурата да си свърши работата. Надявам се да си го даде доброволно като мен и Костадин Костадинов, но ако не си го даде ще видим много интересно гласуване в зала."

Засега няма постъпило в НС искане на главния прокурор за сваляне на имунитета на Борисов.

По темата работиха: Милена Кирова, Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ватерполистът Микаел Методиев ще играе в Италия през следващия сезон
Ватерполистът Микаел Методиев ще играе в Италия през следващия сезон
Фон дер Лайен обеща увеличаване на еврофондовете за Западните Балкани
Фон дер Лайен обеща увеличаване на еврофондовете за Западните Балкани