НОВИНИ

Интензивни проверки за незаконен дърводобив в цялата страна

дърводобивни фирми настояват помощ държавата заради коронавируса
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:47, 13.03.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Екип на Изпълнителната агенция по горите санкционира собственик на склад за дървесина в с. Сестримо, община Белово, област Пазарджик. Нарушението е констатирано по време на проверка на горските служители на обекти за съхранение, преработка и търговия с дървесина в региона, съобщиха от Агенцията по горите.

Експертите констатират противоречия с нормативните изисквания при проверка на електронния дневник. Информацията в него показала, че в него са заведени превозни билети с обща кубатура 40 пр. куб.м, с купувач и получател физическо лице и с адрес, различен от този на фирмата.

Някой от превозните билети не са заведени в момента на постъпването на дървесината, констатират проверяващите. За извършеното нарушение е изготвен констативен протокол и е съставен акт по Закона за горите.

При съвместна акция на горските инспектори при Регионална дирекция по горите - Велико Търново и РУ Севлиево е установена сеч на 54 дървета от дървесен вид топола и 5 от дървесен вид върба.

Сечта е констатирана в землището на село Крамолин, в частен земеделски имот. По отсечения дървостой се е забелязвал само контур на марка, без да се разчита номер.

На място е установен автомобил, натоварен с 21 плътни куб. м тополова строителна дървесина. Задържани са моторното превозно средство и дървесината, по случая е образувано досъдебно производство.

Осем акта за нарушение на Закона за горите и един по Закона за лова и опазване на дивеча са съставили екипите на Регионална дирекция по горите - София след съвместни акция с ОД на МВР София в районите с концентрация на нарушения в обхвата на дирекцията.

При извършените проверки в района на Ихтиман, Самоков и Ботевград е установено съхранение на дървесина, непридружена с превозни билети и немаркирана.

Задържано е общо 20 куб. м дървесина. Установен е издаден превозен билет, с некоректно отразени данни за вида на превозваната дървесина, за което е санкционирано виновното лице. В хода на съвместните проверки е установено и ловуване без разрешително за лов, за съответното място.

Дейностите по контрол върху опазването на горските територии продължават в цялата страна. Екипите на Изпълнителна агенция по горите и Регионалните дирекции по горите са ежедневно на терен, за да проверяват обектите, в които се добива дървесина, произходът, количеството и законността на транспортираната и съхранявана дървесина, както и на физическите лица, извършващи дейности в горите, както и на обектите, в които се преработва и експедира дървесина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици отменени и забавени полети в Германия заради стачка
Стотици отменени и забавени полети в Германия заради стачка
Славия ще играе контрола срещу Раднички в Ниш
Славия ще играе контрола срещу Раднички в Ниш