НОВИНИ

Иранският президент загина при катастрофа с хеликоптер

Според експерти не е изключено катастрофата да не е инцидент

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:10, 20.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

След 12-часово издирване властите в Техеран потвърдиха, че иранският президент Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан са загинали. Двамата са пътували в хеликоптер, който в неделя следобед се разби в планинска местност на връщане от Азербайджан. Представители на трите власти в Иран се събраха днес на извънредно заседание. За обстоятелствата около катастрофата и кой ще наследи ултраконсвервативния президент?

Неделя по обяд - Ебрахим Раиси е на посещение в Азербайджан, където заедно със своя домакин - президента Илхам Алиев откриват язовир. След края на церемонията, иранската делегация отпътува обратно към град Табриз в Иран.

Три хеликоптера летят в конвой, два от тях успяват успешно да се приземят. Третият се разбива в района на град Верзеган. На борда му са президентът Раиси, външният министър Хосейн Амир Абдолахиан, имамът на Табриз аятолах Мохамад Али Ал-Хашем, губернаторът на иранската провинция Източен Азербайджан генерал Малек Рахмати, началникът на охраната на президента и гардове. Няма оцелели. Иранската държавна телевизия потвърди новината:

"Ние принадлежим на Аллах и при него ще се върнем. Президентът на Ислямска република Иран загина, докато служеше на народа. Хеликоптерът, който е превозвал обичания ни президент, е паднал заради лоши метеорологични условия".

През цялата нощ в Техеран и други части на страната се молеха за оцеляването на президента Раиси и спътниците му. В изявление върховният лидер аятолах Али Хаменей призова иранците да бъдат спокойни и подчерта, че каквото и да се случи с Раиси, държава ще остане стабилна.

63-годишният Ебрахим Раиси беше избран за президент през 2021 година. Ултраконсервативен, близък до аятолах Хаменей, определян от запада като хардлайнер, сочен за следващия върховен лидер на Иран. Срещу него от години имаше издадени санкции от Съединените щати. Настоява всички санкции срещу страната му да бъдат вдигнати и определя като "западна провокация" масовите протести след смъртта на Махса Амини - момичето убито от Революционната гвардия, заради отказ да носи хиджаб.

"Западът си мисли, че Иран е като другите държави, които се поддават на натиска на вандали. Но тук има образовани мъже и жени, които няма да позволят на протестиращите да правят каквото си искат", заявява казва Ебрахим Раиси, президент на Иран на 07.12.2022 г.

Според иранския политически анализатор Араш Азизи от Центъра за изследване на Близкия изток и Световния ред, в Иран вероятно се води борба за власт, а катастрофата може и да не е инцидент",

"Разговарях с хора близки до кръговете на властта, които вярват, че не става дума за инцидент, а че Раиси е убит. Разбира се, режимът много внимава каква реторика използва и няма да научим нищо преди да бъде изготвен план както предстои оттук нататък. Със сигурност предстои тежка борба за власт. Президентът Раиси има повече кръв по ръцете си от всеки друг лидер в Иран. Прекарал е много години в правосъдната система на и то през 80-те години - едни от най-страшните в Ислямската република, когато хиляди дисиденти са екзекутирани. През 1988-ма е част от съдебния състав, който еднолично осъжда на смърт над 3000 затворници", каза Араш Азизи, политически анализатор.

Според конституцията, сега на президентския пост трябва да застане 68-годишният вицепрезидент Мохамад Мохбер. Той е приближен на аятолах Хаменей и също е под санкции от ЕС и Вашингтон. В рамките на 50 дни трябва да бъдат организирани президентски избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви мерки ще се вземат срещу увеличението на цената на тока?
Какви мерки ще се вземат срещу увеличението на цената на тока?
Таксиджиите излизат на безсрочен протест
Таксиджиите излизат на безсрочен протест