НОВИНИ

Няма признаци на живот на мястото на катастрофата с иранския президент Раиси

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
05:46, 20.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Водещата новина от света - спасителните екипи са открили хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси. Според ирански официален представител почти няма надежда той да е оцелял, а машината напълно е изгоряла при катастрофата. Без да разкриват повече подробности от иранския Червен полумесец съобщиха за държавната телевизия, че ситуацията "не е добра".

Преди минути спасителите са достигнали до мястото на инцидента малко повече от 12 часа след като хеликоптерът се е разбил. Няма официална информация за съдбата на Раиси, както и на външния министър Хосейн Абдолахиан, които е пътувал с него. Малко по-рано беше съобщено, че турски дрон е открил източник на топлина, смятан за мястото на катастрофата. Анкара изпрати безпилотния апарат "Акънджъ" и хеликоптер "Кугър", които да участват в издирвателната операция.

Москва също ще съдейства на Техеран - руският президент Владимир Путин е изпратил група от 50 спасителя, както и два самолета и хеликоптера. Съдействие предложиха и от Саудитска Арабия, а ЕК активира услугата за сателитно картографиране "Коперник" . Катастрофата с иранския президент стана на връщане от Азербайджан, където вчера следобед той беше на посещение. Раиси беше избран за президент през 2021 година.

"Молим се нашият скъп президент и неговите придружители да се върнат обратно при нас. Ние се молим, молете се и вие. Но знайте, че каквото и да стане, няма да има никакъв смут в държавните ни дела", каза Аятолах Али Хаманей, върховен лидер на Иран.

"Един от трите хеликоптера в кортежа на президента е бил принуден да се приземи заради мъглата и лошото време. На място са изпратени спасителни екипи, които се движат в различни посоки. Ще отнеме време да открием хеликоптера, защото теренът е сложен. Но ситуацията е под контрол", посочи Ахмед Вахди, вътрешен министър на Иран.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 загинали и 30 ранени след поредната атака в Харков
11 загинали и 30 ранени след поредната атака в Харков
Индиана Пейсърс спечели Мач 7 в "Медисън Скуер Гардън" и се класира за финала на Източната конференция на НБА
Индиана Пейсърс спечели Мач 7 в "Медисън Скуер Гардън" и се класира за финала на Източната конференция на НБА