НОВИНИ

Ще тръгне ли отново Симеоновският лифт?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
21:00, 19.05.2024
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Спирането на последния работещ лифт на София доведе до размяна на остри обвинения между предишната и настоящата местна власт на София. Преди дни стана ясно, че Симеоновският лифт окончателно спира да вози туристи на Витоша. Предишните управляващи обвиниха настоящите, че не правят нищо за спасяването на съоръжението. Столичният кмет Васил Терзиев не прие обвиненията и пое ангажимент до края на мандата му София да има поне един работещ лифт.

За някои Витоша отдавна се е превърнала в символ на неделния ден. 15 минути с градския транспорт, после 27 минути с кабинковия лифт и сме на 1800 метра над морското равнище.

А днес картината е такава - затворена врата и кабинки, прибрани в хале. Жителите на София обаче искат лифт до планината.

Ето какво споделиха жители на София:

"Искаме да има лифт, да, защото е много удобно за 5 - 10 минути си горе, ходим на ски зимно време, водим детето и е удобно, а сега не можем"

"Драгалевският не работи, сега ако и този не работи, не е добре".

"За мен определено тук има някакви интереси, нямам представа на кой и какви са, но това е абсолютно неразумно решение да се спре лифтът".

Кабинковият лифт "Симеоново - Алеко" е въжена линия с шестместни кабинки. Официално е открита през 1983 година. Дълъг е над 6000 метра, а капацитетът му - 1500 души на час.

Със спирането на Симеоновския лифт София остава без нито една въжена линия към планината

Миналата година съоръжението спря да извозва туристи заради авариен ремонт, а преди дни стана ясно, че то не може да заработи отново. От "Витоша ски" обясниха за "По света и у нас", че поради дългогодишната си работа е достигнал лимита си и няма резервни части за поддръжката му. Спирането на лифта нажежи политическите страсти в Столичната община.

"Сега са на път да задръстят с автомобили и планината Витоша, затова, че не са си свършили работата и не са направили нищо необходимо, което им е написано в договора. Желаем на 23 май да има извънредно заседание, на което да бъде изслушан кметът Терзиев и неговия екип, за всичко, което сториха, по-скоро злосториха, на "Витошка", "Патриарха" и "Нансен" и продължиха към Руски паметник", каза Антон Хекимян, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

От предишното ръководство на общината заявиха, че собственикът на лифта нарушава приватизационния договор, подписан през 2007 г. и общината може да наложи неустойка в размер на над 8 милиона лева , след което може да предприеме развалянето на договора. Поискаха оставката на заместник-кмета по правни въпроси и извънредно заседание на Столичния общински съвет. Опонентите им нарекоха въпросния приватизационен договор "няколко хвърчащи листчета", в които няма клаузи как и кога да работят лифтовете.

"Общината има възможност да възстанови един от лифтовете - Драгалевския, ние обаче искаме да видим какви са възможностите за едно по-всеобхватно решение, което включва и другите съоръжения - Симеоновския, инфраструктурата горе на планината, така че да не бъде модернизирано нещо на парче", обясни Васил Терзиев - кмет на Столичната община.

От фирмата - собственик на Симеоновския лифт заявиха, че до дни ще излязат с официално становище по темата. А до тогава туристите ще гледат с надежда към халето с празните кабинки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италиански триумф при дамите на турнира на двойки в Рим
Италиански триумф при дамите на турнира на двойки в Рим
Спортни новини 19.05.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 19.05.2024 г., 20:50 ч.