НОВИНИ

Какво е състоянието на пострадалите при жестоката катастрофа в Пловдив?

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Николай Райшинов
21:17, 19.05.2024
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава разследването на причините за тежката катастрофа от началото на седмицата в Пловдив, при която загинаха 21-годишен водач и спътничката му на предната седалка - момиче на 20 години. Както ви показахме в "По света и у нас" джипът, управляван от младия мъж, буквално е летял по бул. "Руски", отсякъл е две дървета и се е забил в трето. От удара колата се разцепва. Под лекарско наблюдение остават пострадалите при инцидента - мъж и жена на 22 години и пожарникар, който бе затиснат от дърво, докато спасява ранените.

Подобрява се състоянието на 22-годишните момче и момиче, които пострадаха сериозно при зверската катастрофа в Пловдив. Знаете - при инцидента, който разтърси страната миналия понеделник, на бул. "Руски" на място загинаха млад мъж и жена. В болница остава и сериозно пострадалият при спасителната операция пожарникар. 56-годишният мъж бе затиснат от дърво, докато се опитвал да извади заклещените в автомобила младежи. След сериозния удар той е със счупена тазобедрена става и в четвъртък по спешност бе опериран.

Процедурата е преминала успешно, макар че интервенцията е била доста по-сложна от рутинна смяна на износена става, обясниха колеги на един от най-опитните пловдивски пожарникари - Димитър Галчев. Те са събрали и средства за лечението му. Днес от синдикалната организация в пожарната отново повдигнаха въпроса за нуждата от адекватна медицинска застраховка на служителите в системата на МВР. Успяхме да се срещне и с първия медицински екип, отзовал се светкавично на място след получения на тел. 112 сигнал за катастрофата. Медиците споделиха, че никога няма да забравят видяното.

Сутринта на 13 май. В централата на спешна помощ в Пловдив получават сигнал за тежка катастрофа. Светкавично дежурната нощна смяна тръгва към мястото.

"Гледката беше стряскаща, ужасяваща. Имаше разцепени дървета, също така и колата беше разцепена. Със сигурност ще ми остане в спомените", каза д-р Екатерина Троковска, лекар в Спешна помощ-Пловдив.

"Скоростта най-вероятно е била прекалено голяма. Предполагам, че минимум с 200 км. са карали и затова се е стигнало до този инцидент. Гледката беше ужасяваща. Ще я помня докато съм жив", обясни Румен Балабосов, шофьор на линейка в ЦСМП – Пловдив.

Медиците викат помощ.

"Извиках още три екипа за всички четирима пострадали, но през това време се наложи да извикаме още един екип, след като падна третото дърво и затисна един от пожарникарите", каза д-р Екатерина Троковска, лекар в Спешна помощ-Пловдив.
- БНТ: Секунди преди това вие сте били под дървото.
- Д-р Екатерина Троковска: Да, защото трябваше да видя състоянието на двамата затиснати и слагах яка на едното пострадало момиче.
- БНТ: И цяло чудо е, че не е се е стоварило върху вас?
- Д-р Екатерина Троковска: Да. Голям късмет, наистина".

Дървото обаче затиска пожарникаря Димитър Галчев , докато се опитва да спаси човешки живот.

"Колегите на терен, които сме, винаги сме под висок риск за живота и здравето си, без значение кой на каква длъжност е и в каква главна дирекция работи. Значи, ако служителяТ пострада и има избор на екип, тогава сумите, които ще бъдат отпуснати за лечението му не се признават, а пък вие сами знаете, че всяка една болница. Трябва пациентът да си избере екипа. Има едни такива недвусмислици, които не са много добре, а пък нашата работа е такава, че ние когато сме на терен, нямаме време да ги мислим тия неща, ние не се пазим, ако почнем да спазваме буквално всяка една наредба, всяка законова разпоредба ние в 2/3 от случаите няма да можем да свършим работа на гражданите, да ги спасим", разказа Красен Властанов, пожарникар и член на УС на СФСМВР.

Случаят с поредния пострадал пожарникар, докато изпълнява служебния си дълг, повдига въпроса до колко ефективни са застраховките на спасителните екипи.

"Застрахователните компании нямат интерес от високи застрахователни премии на служителите, понеже ние сме рискови групи и се получава, че министерството също няма огромен интерес да има високи застрахователни стойности, понеже това пък са едни суми, които се дават, а пък не се връщат. Колегата сега наистина ще получи някакви смешни пари за този проблем, за тази трудова злополука. Застраховките. много са ниски наистина, цинично ниски са стойностите", каза още Красен Властанов.

Пострадалият пожарникар е с голям стаж и много отличия. Колегите му събраха средства, с които да подпомогнат лечението му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер и Лацио не излъчиха победител при коронясването на "нерадзурите"
Интер и Лацио не излъчиха победител при коронясването на "нерадзурите"
Бяла спечели за трета поредна година първенството на България по хандбал за жени
Бяла спечели за трета поредна година първенството на България по хандбал за жени