НОВИНИ

Не стихват протестите заради "руския закон" в Грузия

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
22:20, 19.05.2024
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

Германия и Франция излязоха със съвместна позиция срещу т.нар. "руски закон за чуждестранното влияние" в Грузия. И този уикенд протестите в Тблиси не спряха, а вчера президентът наложи вето, макар правомощията му да спре закона да са минимални. Грузия е на кръстопът - ще се върне ли в руската орбита или ще продължи по пътя към Европейския съюз?

Студенти, доктори и медицински сестри - всички те млади хора, в активна възраст, за пореден ден излязоха по улиците на Тбилиси, твърдо решени да продължат натиска върху управляващите. Вчера президентът Саломе Зурабишвили наложи вето, както се очакваше, но управляващата партия Грузинска мечта има достатъчно депутати в парламента, за да го заобиколи.

Лидерите на Франция и на Германия Олаф Шолц и Еманюел Макрон излязоха с обща публикация във Фейсбук:

"С дълбоко съжаление отбелязваме решението на грузинското правителство и на управляващата партия да се отклонят от този път, като действат против общите европейски ценности и стремежите на грузинския народ с приемането на т. нар. закон "за прозрачност на чуждестранното влияние". Европейският път на Грузия е начертан, но скоростта и посоката зависят от Грузия."

Законопроектът предвижда неправителствени организации, които получават над 20% финансиране от чужбина да се регистрират като "агенти, които прокарват интереси на чуждестранна сила".
атмосфера

Руският имигрант Иван стои в средата на многобройната демонстрация в Тблиси и наблюдава с носталгия. Напуска родината си, когато е приет подобен и по-строг от грузинския закон, с който става опасно публично да бъде критикуван президента Владимир Путин. Подобно на Иван много противници на Кремъл, които сега живеят в Грузия, наблюдават масовите протести със смесени чувства на възхищение, тревога и завист.

"Беше много страшно като видяхме за първи път грузинския закон. Веднага проличаха мотивите на правителство и стана ясно, че руският сценарий се повтаря", каза Мария Макарова - бивш служител във организацията на Алексей Навални в Челябинск.

В Русия почти всяка седмица някой е обявяван за чуждестранен агент, в повечето случаи това са критици на Кремъл, които после са принуждавани да живеят в изгнание.

"Това, което е възможно тук, е невъзможно в Русия. Виждате волята на хората, исканията им. Усеща се полъхът на свободата, в Русия това не е възможно", обясни Леда Гарина - руска активистка, живееща в изгнание в Грузия.

Мнозина се опасяват, че протестът ще затихне, хората ще се уморят да се борят за правата си, точно както стана и с руснаците. Според управляващите законът няма нищо общо с руския, а протестите са организирани отвън с цел да бъде свалено правителството.

"В условията не неоправдани компромиси и загуба на суверенитет, Грузия лесно може да последва съдбата на Украйна, както някои чужди политици заплашват през последните дни. Никой извън Грузия не може да ни попречи да защитаваме националните ни интереси", коментира Иракли Кобахидзе - премиер на Грузия - 13.05.2024 г. Тбилиси.

Според опозицията в основата е олигархът Бидзина Иванишвили - почетен председател на управляващата партия Грузинска мечта, натрупал голяма част от богатството си в Русия. И Иванишвили, и Кремъл говорят за чуждестранна намеса в Грузия - посланията им са толкова еднакви, че протестиращите развяват плакати, на които Путин и Иванишвили са изобразени като едно цяло.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море разгроми шампиона Лудогорец и запази второто място в Първа лига
Черно море разгроми шампиона Лудогорец и запази второто място в Първа лига
Кирил Десподов стана шампион на Гърция с ПАОК
Кирил Десподов стана шампион на Гърция с ПАОК