НОВИНИ

Испания засили Гърция към изхода в Париж

Първа победа остави испанците в играта за Топ 8 на баскетболната сцена във френската столица

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
14:00, 30.07.2024
Чете се за: 04:45 мин.
Спорт
гърция испания баскетбол
Снимка: FIBA
Слушай новината

Испанският национален отбор съхрани надежди за Топ 8 на олимпийския турнир при мъжете на Игрите в Париж. Селекцията на Серджо Скариоло матира Гърция с 84:77 в среща от втория кръг, изиграна на закрития стадион "Пиер Мороа" в Лил. Испанците нанесоха своя удар през втората част, а след това успяха със зъби и нокти да отблъснат щурма на състава, воден от Василис Спанулис. "Фуриите" обаче преживяха и разочарование, тъй като контузия в хода на мача получи един от лидерите им - Руди Фернандес.

По този начин действащите европейски шампиони се поздравиха с първи триумф на най-големия спортен форум във френската столица, като имат на сметката си и една загуба, което ги поставя на върха във временното класиране. От своя страна гърците се намират на последното четвърто място с две загуби и шансовете им за продължаване напред драстично намаляха.

На 2 август (петък) "Ла Фурия" ще спори с Канада, докато "елините" ще излизат за задължителен успех срещу Австралия.

Откриващите минути се оказаха шеметни и изпълнени главно с успешни стрелби зад дъгата. Йоргос Папянис, Ник Калатес Янис Янис Андетокумбо бяха замесени във всичко най-интересно за символичните гости, докато от другата страна Сантиаго Алдама влезе в ролята на движещата сила. Силата на Андетокумбо и промяната в дефанзивен план дадоха криле на гърците да се озоват трайно на лидерската позиция. Серхио Лю се включи от пейката и започна да твори магия, но „елините“ изкопчиха точка аванс в края на встъпителния период.

Началото на следващата десетка също бе подвластно на шеметното темпо. Постепенно испанците намериха рецептата за пълния обрат чрез далечните снаряди на Руди Фернаднес, Лоренцо Браун и Хайме Прадиля. Южните ни съседи изпаднаха в нокдаун, а безпощадният мерник на „фуриите“ от далечна дистанция им предостави възможността да се оттеглят в съблекалнята при 49:35.

На старта на третата част Уили Ернангомес, Алекс Абринес и Браун се погрижиха да удължат гръцките главоболия, както и да окрилят действащите европейски шампиони. Усилията на Костас Папаниколау, Андетокумбо и Калатес, както и напипването на верния ритъм в защита, да си стъпят на краката до известна степен. Все пак Уили Ернангомес и Алдама стопираха гръцките надежди за обрат, извоювайки 6-точков актив на „Ла Фурия“ след 30 минути игрово време.

Горещата ръка на Фернандес влезе в действие за испанците в откриващите моменти на заключителната четвърт, за да неутрализира опитите на Василис Толиопулос и Андетокумбо. Последният съумя да постави равенството на таблото при по-малко от 4 минути, оставащи на часовника. Все пак Люл, Браун и Алдама изгряха на сцената в най-точното време, което помогна на испанците да си върнат спокойствието. "Елините" не се отказаха със съдействието на Папаниколау и Андетокумбо, стопявайки пасива си само до минус 3 в последните 59 секунди. Последваха безплодни атаки и от двете страни, а във финалните 21 секунди Уили Ернангомес не трепна от наказателната линия и прати радостта в испанския лагер.

Сантиаго Алдама вдъхнови "фуриите" със своите 19 точки и 12 борби. Серхио Люл го последва с 13 и 7 асистенции, Уили Ернангомес се отчете с 11 и 7 овладени под двата ринга топки, Руди Фернандес се разаписа с 10 точки.

Янис Андетокумбо се отличи за южните ни съседи с 27 точки и 11 борби. Василиос Толиопулос остави на сметката си 14 точки, включително и 4 точни шута отвъд дъгата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трета жертва след нападението с нож в Саутпорт: Почина 9-годишно момиченце
Трета жертва след нападението с нож в Саутпорт: Почина 9-годишно момиченце
Станимира Петрова елиминира световната шампионка по бокс на старта на Игрите в Париж
Станимира Петрова елиминира световната шампионка по бокс на старта на Игрите в Париж