НОВИНИ

Истории от град Коня - мистиката на танците на дервишите

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:34, 21.01.2023
Чете се за: 06:05 мин.
По света
Слушай новината

Те са мистиците на Изтока. Издигат човешкото сърце в култ. Смятат, че не може да бъде излъгано, а и да излъже. Вярват, че през сърцето минава пътят към Бог.

Танцуват, облечени в дълги бели роби и черни наметала. Когато хвърлят наметалата, се освобождават от земните грижи. След това дервишите разтварят ръце.

"Дясната ми ръка е насочена към Бог - означава послание от Аллах и аз го изпращам към хората с лявата, но аз не гледам нито към дясната ръка, нито към лявата, а само към сърцето си. Когато носим тази шапка, сме независими от себе си. Всичко лошо, което носим, го оставяме на килимите, излизам за ритуала напълно свободен", разказва Керем.

Керем е трето поколение дервиш. За него това е повече от философия.

"За мен да бъда дервиш е да служа на Аллах, да следвам неговия път. При всяко завъртане си казвам Аллах, Аллах, моля се през цялото време. Моля се преди, по време на и след церемонията", допълва той.

Осман е дервиш от шест години. Казва, че в началото на пътя си всеки начинаещ дервиш изучава сентенциите и произведенията на Мевляна.

"Ние чувстваме божествени звуци. Хубавата музика, например, може да бъде възприета като божествен звук. В края на церемонията казваме "Хууу". Това е едно от имената на Бог - 99-ото име, което най-бързо стига до него".

Легендата за началото на мистичния дервишки танц се свързва с философа, учителя, поета и същевременно най-значимата личност за суфистите - Мевляна Джалаладин Руми. Казват, че минавайки през градския пазар, той чул ритмичните удари на златарските чукчета. Ритъмът го накарал да протегне двете си ръце, изпаднал в транс и се завъртял.

В края на всяка година в турския град Коня дервишите изпълняват специална церемония, наречена Сема. Тя е посветена Руми, който намерил пристан в града, а и който се е превърнал такъв за много хора по света, от различни религии. Син на известен учител, още в младостта си Руми имал многобройни последователи. Животът, такъв какъвто познавал, се променил , когато срещнал Шамс от Тебриз.

"На тази картина виждаме първата среща на Мевляна и Шамс. След това животът на Мевляна напълно се преобръща. Той научава всичко от Шамс, той е бил слънцето за него. Всъщност Шамс дава името Мевляна на Руми. Означава учител. На тази картина Шамс изхвърля книгите на Руми. Казва му, че това, което търси не се намира в книгите, а в сърцето, че там трябва да търси", обяснява историкът Мехмед Дьонмез.

Руми и Шамс разговаряли и медитирали само двамата с дни. Изградили невиждана духовна връзка. Според една от легендите, последователи на Руми завидяли на Шамс и го убили, а тялото му изхвърлили в кладенец. Днес Шамс е погребан също в Коня, на няколко минути от гробницата на Руми.

Няколко години по-късно умира и Мевляна. Синът му издигнал училище за дервиши в близост до мястото, където е погребан. А в Коня и днес, дни наред, пред гроба на Руми се извиват опашки от хора, които искат да усетят енергията на философията му.

Още приживе Мевляна призовава последователите си след смъртта му да не се тъгува, а да се празнува, защото душата му отива при така любимия му Бог. Нарича смъртта си "сватба с вечността".

"Много хора идват тук, защото Мевляна има послание - ела тук, който и да си. Няма значение каква е религията ти, защото нашият дом е дом на приятелството, просто ела. В неговите произведения се говори за любов - към Бог, към човека. Той нарича хората братя и сестри, казва им, че няма нужда от битки, а да бъде мир и приятелство", казва Мехмед Дьонмез.

В Коня се води стриктен списък с наследниците на Руми. Есин Челеби е 22-ро поколение внучка на философа.

"Още когато бях малко дете започнах да изучавам неговите уроци, слушах и историите, които баба ми разказваше. Много ценно е това, че той говори за душата на човек, неговите послания за насочени към нея, защото физически се промяме всеки ден, но душата - не", споделя тя.

Ценностите, които Руми проповядва, водят целогодишно в Коня негови поклонници и туристи. Ценности като любов, човеколюбие, търпение, смирение и мир, актуални и необходими и днес.

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул и Челси не оправдаха очакванията за дерби и не си отбелязаха гол на "Анфийлд"
Ливърпул и Челси не оправдаха очакванията за дерби и не си отбелязаха гол на "Анфийлд"
Пирин победи Ботев Враца в контролна среща
Пирин победи Ботев Враца в контролна среща