НОВИНИ

Как влияе необичайно топлото време на овощните насаждения?

bnt avatar logo
от БНТ
14:45, 21.01.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Необичайно топлото време за сезона застрашава овощните насаждения. Производителите на кайсии и праскови в Русенско се опасяват, че реколтата може да бъде провалена, ако високите температури се задържат още няколко седмици. Стопаните не могат да разчитат и на обезщетения, тъй като застрахователите започват да сключват договори след 20 април.

Овощарите от Североизточна България са притеснени, че топлата зима ще провали реколтата от праскови и кайсии. Николай Колев стопанисва повече от 300 декара праскови, кайсии и ябълки в землището на село Николово.

"Дърветата усещат тези топли температури и започва сокодвижението, започва развитието на пъпката. Пъпката набъбва и при един последващ студ тя може да измръзне", заяви Николай Колев, овощар.

Ситуацията все още не е фатална, но ако се задържи топлото време още малко, а после зимата все пак дойде, може да стане като последните 2 - 3 години, когато на пазара нямаше български кайсии.

"При цъфтеж до минус 1 - 2 градуса те ще издържат, но когато вече имаме завръз, когато костилката се е формирала, минус половин градус вече е фатален, защото замръзва вътре и почернява, опадва, просто няма реколта", допълни Николай Колев.

Загубите обаче остават изцяло за тяхна сметка.

"Застрахователят знае, че има огромен риск от измръзване и никой не иска да застрахова", добави Николай Колев.

Не могат да разчитат и на държавата – компенсация се дава само при 100% унищожени площи, а за бранша субсидиите за следващите 7 години отново остават най-ниските в Европейския съюз.

"Има шанс все още стратегическият план да бъде променен от гледна точка на екосхемите, но за съжаление министерството изобщо не иска да чуе производителите и по този начин ги обрича на гибел. Ние в момента сме в стачна готовност", каза още Николай Колев.

Той планира да намали декарите с овошки, както вече са направили и други негови колеги. Решил е да се откаже от производството на ябълки, защото не може да е конкурентен на вноса от Полша.

Автор: Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милена Тодорова се нареди 26-а в преследването в Антхолц
Милена Тодорова се нареди 26-а в преследването в Антхолц
Отбелязваме Бабинден
Отбелязваме Бабинден