НОВИНИ

Ще има ли сняг през новата седмица - очаква ни чувствително застудяване

bnt avatar logo
от БНТ
14:15, 21.01.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

На фона на вече усложнената обстановка във Враца заради ураганните ветрове вчера има отчетени и значителни количества валежи - 38 л/кв.м. За последните 36 часа най-голямо е количеството в Благоевград - 48 л/кв.м, а в София - 36 л/кв.м.

Валежи ще има и днес, но в повечето райони предимно слаби. Акцентът отново се насочва към силния вятър, който в източната половина от страната ще се ориентира от югоизток. В седем области остава в сила предупреждение за пориви над 70 км/ч.

Облачността постепенно ще се увеличава и на места ще превали дъжд - само в крайните южни райони от страната валежите ще са временно интензивни. Максималните температури отново ще бъдат в широки граници - от 4° в северозападните райони до 16° на места в Източна България, в София - около 9°.

Валежи се очакват на места и през нощта. Вятърът ще отслабне, в източната половина от страната до умерен. Минималните температури ще бъдат от 0° в западните до около 10° в източните райони, в София - около 2°.

Максималните ще бъдат между 9 и 14 градуса, в София около 10°. Облачността ще бъде значителна, с временни разкъсвания главно в югозападните райони, а на места в централните и източните ще превали дъжд.

Облачно ще бъде в планините, на места със слаби валежи, като границата между дъжд и сняг ще бъде на около 1300 метра. Около и след обяд над масивите от Югозападна България облачността ще намалява до слънчево време.

Ще духа до умерен, по най-високите върхове на Рила и Пирин временно силен югоизточен вятър, който през деня постепенно ще отслабва.

Облачно време не само у нас, но в по-голямата част от Балканите. На места ще има валежи от дъжд, в крайните западни райони на полуострова и от сняг. До вечерта там количествата ще са значителни.

У нас през първите дни от новата седмица ще започне понижение на температурите. Времето ще бъде облачно, на места главно в Западна и Централна България с валежи. В понеделник ще са от дъжд. Във вторник със застудяването в западната част от Дунавската равнина и високите полета дъждът ще премине в сняг.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Бабинден
Отбелязваме Бабинден
Полицията в Първомай задържа шофьор след клип в социалните мрежи
Полицията в Първомай задържа шофьор след клип в социалните мрежи