НОВИНИ

МЗХ с наредба за производството на традиционна храна в домашни условия

bnt avatar logo
от БНТ
15:10, 21.01.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

До месец Земеделското министерство трябва да изготви наредба за производството на традиционна храна в домашни условия и за реда, по който тя да се предлага на пазара. По неофициална информация всеки четвърти българин приготвя вкъщи различни традиционни продукти и ги продава на фермерски базари.

Траханата е един от традиционните български продукти. Замесва се с квас, а няколкодневната ферментация ѝ придава специфичния аромат и леко кисел вкус.

В малък цех в Хасково едно младо семейство от две години произвежда трахана, юфка и триеница, спазвайки технологията на нашите баби, което прави продукта максимално естествен, чист и здравословен.

"Стареем да не използваме дехидрататор, всичко да се случва от слънчевата светлина, въздуха и да е възможно най-естествен целият процес. Това по принцип е жива храна. Полезните бактерии, които се образуват чрез замесването и кваса, за да се запазят, трябва да е възможно най-изчистен целият процес", заяви Лиляна Атанасова, производител на трахана.

Тези производители покриват всички изисквания за регистрация на промишлен цех в Агенцията по храните. За да облекчи процедурата за производство на подобни традиционни храни в домашни условия, работна група от експерти към земеделското министерство работи по специална наредба.

"Това, което е съществено за предлагането на храни, е проследимостта, тоест да има някакви записи - откъде идва тази храна, какви са съставките и контрол на температури, на хигиената. Най-вероятно ще има една дигитална система, която ще облекчи процесите на контрол в агенцията по храните и ще позволи дори на най-миниатюрните производители, които искат да предложат на пазара няколко килограма продукция да се впишат", допълни Гергана Кабаиванова, ръководител на експертната група към Министерството на земеделието и храните.

Експертите искат да приложат италианския опит, където от десетилетия домашната храна се предлага като част от така наречения агротуризъм. Така продажбата на домашна лютеница, сладка, сушени билки и гъби ще се превърне в легален бизнес.

"Няма официална статистика на този пазар, тъй като в момента той е в сферата на сивата икономика, но това, което ние експертите можем да предположим, е че близо една четвърт от населението практикува домашно производство на храни и би имала интерес да го предложи на пазара", добави Гергана Кабаиванова.

В Хасково Лиляна Атанасова сама организира маркетинга и популяризирането на домашната трахана.

"Работя с няколко влогърки и те измислят много интересни рецепти за траханата. Наскоро една от тях, тя беше правила понички с трахана, каза, че са фурор", каза още Лиляна Атанасова.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която все още производството на домашна храна не е регламентирано. Изготвянето на наредба може да подпомогне съживяването на обезлюдените райони, в които се пазят традиционни рецепти за сирена, колбаси или туршии.

Автор: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри Милков и Османи ще посетят Христиан Пендиков във ВМА
Външните министри Милков и Османи ще посетят Христиан Пендиков във ВМА
Настъпва Лунната нова година под знака на Черния воден заек
Настъпва Лунната нова година под знака на Черния воден заек