Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

История с неочакван край: Мъж намери 140 000 лв. и ги върна на собствениците

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
22:00, 12.06.2022
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

37-годишен мъж от София откри и върна 140 000 лева на собствениците им. Крупната сума е принадлежала на възрастно семейство, което цял живот е спестявало, за да може да купи жилище на внуците си.

В един съботен дъждовен ден Владимир Симеонов спира на паркинг пред строителен обект в квартал Бояна. На земята намира несесер, който първоначално помислил, че е на някой от работниците.

Не можех да повярвам какво има вътре. Виждам парите. Не знам колко са. Първата ми мисъл беше, че те ще стигнат до собственика. Независимо къде са те в момента и колко много се притесняват, казва Владимир.

Несесерът се оказва пълен с евро - общо 70 000. Владимир разказва, че веднага се прибрал вкъщи, но не казал дори на семейството си. Мъжът бил твърдо решен, че ще издири собствениците. Пуснал и статус във Фейсбук групата на квартала.

БНТ: Не се ли подадохте на изкушението да запазите парите? Това са доста пари.

Владимир Симеонов: Не, казвам го с чисто сърце. Дори не ми мина през ума това нещо. Тези пари пристигат при мен, не защото съм ги изработил, не защото съм направил нещо за тях. Това не са пари, които трябва да задържа.

Малко след като прибрал парите на сигурно място, Владимир все пак решил да се върне на паркинга. Там забелязал възрастно семейство. На въпроса какво правят тук - жената отговорила, че са загубили целия си живот. Изгубените 70 000 евро се оказали всичките спестявания, събирани с години за апартамент на внуците.

Нито за миг Владимир не се усъмнил, че това са хората, които издирва.

Бяха гравирани четири имена. Издълбани в самия несесер. Това бяха четирите имена на техните внуци. Той ми ги цитира без дори да съм му казвал да опише обекта. Жестът, който направи човек в момента, в който му предадох несесера беше следният: бръкна, извади една от пачките без да поглежда каква е. Сгъна я ѝ я издърпа. Толкова банкноти колкото издърпа ми ги даде.

Владимир не приел парите. С примера си младият мъж желае да покаже на 7-годишната си дъщеря, че моралът и доброто сърце са по-ценни от парите.

В момента, в който споделих какво съм направил, първите думи на дъщеря ми бяха - тате, ти си направил добро без аз да участвам в него. Парите не са всичко. Това искам да разберат хората. В днешно време обществото е станало силно обвързано само с парите. Пари, пари, пари ... но не всичко е пари обаче.

Аз имам едно обяснение защо се случи това нещо. Защото те са били добри през живота си. Те са правили добро и това нещо им се връща в такъв труден момент. Това е посланието, което искам да кажа на хората. Правете добро без да очаквате нещо. Това ще ви се върне в труден момент, казва Владимир.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Антон Недялков: Играхме мъжки, това е правилният път
Антон Недялков: Играхме мъжки, това е правилният път
Ще бъде ли разрешена преработката на индустриален коноп у нас
Ще бъде ли разрешена преработката на индустриален коноп у нас