Италия прави задължителен "зеления пропуск" за служителите във всички сектори

от БНТ , Източник: БГНЕС
13:13, 16.09.2021
Чете се за: 03:10 мин.
По света
италия прави задължителен зеления пропуск служителите всички сектори
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Италия ще направи "зеления пропуск" за коронавирус в страната задължителен за всички служители, в опит да увеличи броя на ваксините преди зимния грипен сезон, съобщи АФП.

Очаква се законът, който ще санкционира работници, които са неваксинирани или нямат доказателства за скорошен отрицателен тест за коронавирус, да влезе в сила на 15 октомври.

"Правителството е готово да ускори прилагането на "зеления паспорт" не само в публичния сектор, но и частния", заяви в сряда министърът по регионалните въпроси Мариястела Джелмини.

Пропускът е сертификат, който показва дали някой е ваксиниран срещу COVID-19, дали е имал отрицателен тест през последните 48 часа или наскоро се е възстановил от вируса.

В момента се изисква от всички в Италия, които искат да се хранят в ресторанти, да ходят на кино и спортни стадиони, да вземат междуградски влакове и автобуси или вътрешни полети, както и за учители.

Малко над 40 милиона души са напълно ваксинирани срещу коронавируса в Италия, което приблизително се равнява на 75 процента от населението на възраст над 12 години. Правителството се надява да увеличи това число с още четири милиона.

"Само чрез имунизиране на по -голямата част от населението можем да запазим предаването под контрол. Ваксината е единственото оръжие, което имаме, срещу COVID", каза Джелмини пред радио "Раи".

Информация в медиите сочи, че според новия закон работниците, които не представят пропуск, ще бъдат глобени до 1000 евро. Неоправданите отсъствия поради неуспех да се осигури пропуск могат да доведат до отстраняване на служителя.

Синдикатите призоваха правителството да предостави безплатни тестове за коронавирус за неваксинирани работници.

"Те трябва да бъдат свободни, хората не могат да плащат, за да работят", казва Маурицио Ландини, ръководител на най-голямата профсъюзна конфедерация в Италия.

Премиерът Марио Драги се опасява, че безплатните тестове ще обезкуражат хората да получат ваксина.

Италия беше първата европейска държава, засегната от вълна от случаи на коронавирус през февруари 2020 г., и рязко изпадна в голяма рецесия. Оттогава от COVID-19 са починали повече от 130 000 души.

Италия не е първата европейска държава, която кара работниците да правят ваксина или редовни тестове. От 13 септември неваксинираните служители в частния и публичния сектор в Гърция трябваше да бъдат тествани за своя сметка веднъж или два пъти седмично, в зависимост от професията си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
СДВР издирва собственика на сума, открита на метростанция
СДВР издирва собственика на сума, открита на метростанция
Извлечена е информация от черната кутия на разбилия се край Шабла изтребител
Извлечена е информация от черната кутия на разбилия се край Шабла изтребител