НОВИНИ

ИТН след върнатия мандат: Отговорността за това служебно правителство е на сглобката

предсрочни избори итн върна неизпълнен третия мандат президента
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 28.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Изборът на служебен премиер беше една от темите, която обсъдихме с президента Радев и ние изразихме нашето мнение, че отговорността за това служебно правителство, каквото и да е то и който и да е министър-председател да бъде избран по листа, който направиха, отговорността е на управляващата сглобка и най-вече на ПП-ДБ, които участваха в този процес. Това коментира председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов след като върнаха третия мандат на президента.

"Одобрявали са имената, които трябва да бъдат дадени. Одобрили са начина, по който се избира служебни кабинети. И какво и да се случва от сега нататък в тази сфера, вината е тяхна, не е на никой друг. ние в зала им казахме какво ще се случи, предупреждавахме ги, тъй като ГЕРБ бяха сключили сделка с тях, ги оставиха да си играят на юристи. Капацитетът на юристите от ПП-ДБ е точно този. Би могло да се получи конституционна криза. Президентът Радев ще направи всичко възможно процеса да е максимално бърз и да не стигне до криза. Но каквото и да е служебно правителство се получи - към ПП-ДБ и ГЕРБ, особено към ПП-ДБ. Те одобриха списък на ГЕРБ", каза още Тошко Йорданов.

В следващия парламент от ИТН ще търсят конституционно мнозинство да оправят Конституцията. Йорданов изрази притеснение и за това, че по едно и също време може да има два парламента заради промените в Конституцията.

Попитан какви избори предпочитат от ИТН, Тошко Йорданов каза, че от една страна решава президентът, а от друга това зависи от процедурата. Той допусна, че вот 2 в 1 е по-добър вариант от гледна точка на финансовата тежест и на избирателната активност.

Много се надявам тези избори да бъдат чистилище за всичките тези случайни политици, които ни се случиха в последните 9 месеца, коментира секретарят на ПГ на ИТН Станислав Балабанов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков призова за бързо назначаване на служебен кабинет, така че изборите да са 2 в 1
Кирил Петков призова за бързо назначаване на служебен кабинет, така че изборите да са 2 в 1
Полицията в Пазарджик задържа двама души, обявени за издирване
Полицията в Пазарджик задържа двама души, обявени за издирване